El ministre d'Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, s'ha mostrat convençut que "a l'hora de la veritat" els grups independentistes catalans votaran el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). "Què es juguen a què, molta bravata però a l'hora de la veritat, ho voten", ha dit durant una compareixença en la Comissió Mixta Congrés-Senat per a la UE.

Borrell ha insistit, com en els últims dies, que els independentistes semblen dir un dia una cosa i una altra la contrària en relació amb els Pressupostos. "Però crec que el votaran, però no perquè tinguem un pacte secret amb ells sinó pel seu propi interès", ha afegit.

El ministre responia així a les crítiques del PP sobre els socis parlamentaris amb qui el Govern haurà d'aprovar els pressupostos, encara que la senadora d'ERC Laura Castell també ha parlat de l'assumpte, precisament quan li retreia a l'Executiu que propugni el diàleg però després prengui decisions com no convidar la Generalitat a actes internacionals que se celebren a Catalunya.

"Sembla que van donant pals de cec, i li recordo que tenen pendents d'aprovar uns Pressupostos que, entre altres coses, han de finançar les seves accions ministerials", ha dit la senadora, afegint que, en vista de la situació, aquests pressupostos tenen un "futur poc prometedor". Castell ha irritat el ministre amb una intervenció en la que li ha preguntat a com anava la seva tasca de "desinfecció de Catalunya" i si ha decidit estendre-la a "diplomàtics belgues".

"Ingerència humanitària"

També si acceptaria una "ingerència humanitària" de Bèlgica per alliberar els "presos polítics", d'una manera similar, segons el seu parer, a la qual cosa ha fet el secretari d'Estat per a Iberoamèrica, Juan Pablo de Laiglesia, en el seu viatge a Veneçuela, aconseguint l'excarceració de l'opositor Lorent Saleh. A més, ha acusat aquest opositor d'haver publicat articles amb vincles relacionats amb l'extrema dreta i vídeos explicant com anava a utilitzar la violència.

En la seva resposta, Borrell ha dit que la senadora tenia una "confusió mental" sobre Veneçuela però, com no era present, ha obviat totes les acusacions tret de la de la desinfecció, i ha demanat els parlamentaris que li demanin un text o un àudio on ell parli de desinfectar Catalunya. "La història de la desinfecció em té ja fins i tot estàlvia sigui la part", ha arribat a dir.

Aleshores la senadora no era ja present a la sala. "Gairebé millor que se'n vagi, no li agradarà el que diré", li ha dit Borrell quan s'aixecava per anar-se'n. "El que vostè ha dit no quedarà sense resposta", ha afegit.

El ministre ha titllat d'"autèntica immoralitat" que l'independentisme li acusi de voler "desinfectar Catalunya", i ha insistit que el que ell va dir és que "la societat catalana està profundament ferida" i per curar aquestes ferides "cal desinfectar-les". "Estan infectades per la mentida", ha prosseguit, recalcant que "qui està infectada no és la societat catalana, són les ferides". Amb tot, ha donat per fet que tornaran a acusar-lo del mateix, encara que ell mai no ha dit "semblant barbaritat".

"Abús de poder"

Borrell ha deixat sense contestar altres acusacions, com que hauria de dimitir per "abús de poder" --en relació amb la venda d'accions d'Abengoa-- o que es dedica a "laminar" la llibertat de premsa amb els corresponsals estrangers. També li ha retret que no demani que es pugui utilitzar el català al Parlament Europeu com el gaèlic.