El ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, ha ironitzat aquest dimarts sobre els canvis de posició dels portaveus independentistes sobre els pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2019: "Arribarà un dia en què vostès hauran de votar i hauran d'aclarir-se, perquè de moment ens tenen en suspens".

Durant una compareixença en la Comissió de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, Borrell ha reconegut que els pressupostos necessiten el suport d'uns grups que no han fixat posició: "Un dia ens diuen que depèn de si violem la separació de poders i prenguem decisions que solament corresponen als jutges i uns altres que no fa falta, jo ja no sé amb quina quedar-me". El ministre també ha bromejat que la Generalitat té dos presidents, "el de fora i el de dins", en al·lusió a el president Carles Puigdemont, exiliat de la justícia espanyola a Bèlgica, i l'actual, Quim Torra.

"Socis de govern"

"Ens diuen que si no es canvia la presó preventiva, no hi ha suport als pressupostos i després els seus portaveus diuen que aquesta exigència no cal plantejar-la. Un dia diuen una cosa i uns altres la contrària", ha afegit. El ministre ha respost així a una intervenció del portaveu del PP, José María Chiquillo, que li va parlar d'Unidos Podemos com els seus "socis de govern". Borrell li ha respost que l'Executiu no té socis de govern, sinó un partit amb el qual ha intentat "aproximar posicions per a una majoria parlamentària" que permeti aprovar els pressupostos i que, en tot cas, "la pilota és a la teulada" d'algú a qui el PP no pot considerar com a "socis de govern".

Encara que ha fet aquesta al·lusió a la posició dels independentistes sobre els pressupostos, el ministre ha optat per les paraules de la portaveu d'ERC, Ana Surra, que ha acabat la seva intervenció demanant la llibertat dels "presos polítics" i ha tret a col·lació la crítica d'Amnistia Internacional a la presó preventiva de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, antics capdavanters de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural.