Curiós. Un estudi elaborat pel Diplocat, titulat 'Què pensa Catalunya d'Europa', i que s'ha presentat aquest dimecres al Palau Robert de Barcelona, ha constatat diverses dades que no poden definir-se sorprenents. Centrat en l'actitud de la ciutadania catalana al món digital a través de les xarxes socials, els mitjans, els blogs i els fòrums, ha demostrat que la majoria d'aquelles opinions polititzades sobre la Unió Europea són positives. De fet, entre 2014 i 2021, s'han analitzat més de quatre milions de publicacions diferents fetes des de Catalunya, i en aquest període un 88% de les opinions polititzades sobre la Unió Europea han estat favorables al projecte europeu. Només un 12%, doncs, s'han definit com a euroescèptiques. Fins aquí, cap novetat.

Ara bé, la dada més interessant de tot l'estudi ha estat la següent: l'Alt Representat de la Unió Europea, Josep Borrell, ha estat ni més ni menys que el polític europeu més mencionat al conjunt del món digital català entre 2014 i 2021. Una victòria que, a més, és absolutament contundent. El polític del PSOE ha estat mencionat gairebé 250.000 cops durant aquest temps. Lluny, doncs, del diputat europarlamentari Antonio Tajani i l'expresident de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que compten amb prop de 50.000 mencions cada un, i se situen en segona i tercera posició respectivament.

Les dades també constaten que, sense cap sorpresa, un alt percentatge d'aquestes mencions són per a oferir-li comentaris negatius. Així, un 41% de les seves aparicions al món digital són lligades a un sentiment de rebuig per part d'aquella persona que l'ha mencionat. Una xifra elevada que només se situa per darrere del 48% de comentaris negatius que rep Antonio Tajani. D'altra banda, només un 1% de totes les mencions de Josep Borrell que s'han fet des de Catalunya han estat catalogades com a positives.

El seu darrer atac a l'independentisme

Unes dades que no sorprenen quan s'estudien els missatges que ha proferit Josep Borrell quan es tracta de temes catalans. A tall d'exemple, i enmig de tot el debat per l'espionatge del CatalanGate, l'alt representant no va dubtar a fer una ferma lloança a la ministra de Defensa, Margarita Robles, i comprar la teoria que l'espionatge és normal i necessari: "No siguem angèlics, és obvi que s'espia", va dir. I en un intent de treure ferro a la polèmica, va llançar: "Espero que a mi també m'hagin espiat", amb un somriure a la boca. El periodista Aimar Bretos, de la cadena Ser, totalment desconcertat, li va preguntar si ho diu perquè "si no, no ets ningú". I Borrell, ho va admetre amb el cap. Però aquesta ironia només la dirigeix cap al CatalanGate i denuncia l'espionatge al president Pedro Sánchez.