El ministre d'Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, ha reconegut aquest dimecres que el govern espanyol ha tingut "poc èxit" en el seu intent de rebaixar la crispació a Catalunya, i ara ha apostat per "compaginar la temprança amb la fermesa" i no per aplicar l'article 155 de la Constitució, com demanen PP i Ciutadans.

Durant un col·loqui al Foro ABC, Borrell ha recordat que l'executiu espanyol s'ha dedicat al que ha anomenat la "política de l'ibuprofè", per abans de res "baixar la inflor". Tanmateix, ha reconegut que quan l'Executiu creia que "les coses havien entrat en una fase que permetia més diàleg", la Generalitat ha tornat "a crispar" la situació i ha "obligat el govern de Sánchez a fer el que toca fer", demanar explicacions, dir que la situació no és acceptable i que si es manté, haurà d'aplicar la llei.

Tanmateix, ha defensat que hi ha "instruments sectorials" que es poden aplicar en lloc de fer ús del 155. "Un article que tots sabem com de difícil és d'aplicar i de mantenir, em sembla una demanda que es pot fer des de l'oposició però des del govern cal mesurar cada pas que es fa", ha dit.

El que s'ha fet, ha resumit, és advertir el Govern que no pot ser que els Mossos "no garanteixin l'ordre públic i la llibertat de circulació" i que si torna a succeir hauran d'intervenir les forces de seguretat estatals. "Espero que no passi", ha dit, igual com les "crides incendiàries a seguir l'exemple eslovè". De fet, ha saludat que aquestes crides s'hagin "calmat" i ara diguin que "no era una crida a la insurrecció, perquè de veritat ho semblava".

Segons ha dit, el govern de Pedro Sánchez està fent "un enorme esforç" per abaixar la tensió i "trobar problemes reals i resoldre'ls" però, tal com ha mostrat el debat parlamentari d'aquest mateix dimecres, no hi ha "gaire esperança" que abaixar la tensió.

Malgrat això, ha apostat per seguir en una "posició dialogant i constructiva" però deixant clar, com ha fet Sánchez, que la Constitució i els valors democràtics fan que "concedir una independència a una part del territori que ni tan sols té una majoria social que la sustenti està fora de tota òptica".