L'alt representant de la diplomàcia de la Unió Europea, Josep Borrell, ha alertat aquest dissabte que la suspensió de la immunitat de quatre diputats opositors a Veneçuela acusats de rebel·lió, traïció a la pàtria, conspiració, instigació a la insurrecció per delinquir i usurpació de funcions suposa una "greu violació" de principis democràtics, justament el que va fer la Justícia espanyola i el Tribunal Constitucional, amb el suport de PSOE, PP i Cs, amb els presos polítics després de les eleccions del 28 d'abril.

La decisió "és una greu violació de les provisions constitucionals, l'Estat de dret i el principi democràtic de separació de poders", ha recalcat Borrell en una declaració en nom dels Estats membres de la UE. Segons ha comentat Borrell, "les accions en curs contra membres de l'Assemblea Nacional, inclosos la persecució, la intimidació i els arrestos arbitraris, estan obstaculitzant la feina constitucional de l'Assemblea Nacional".

La decisió dels seus penjar als quatre diputats la va prendre l'Assemblea Constituent poc després que el Tribunal Suprem de Justícia li transferís el cas per decidir sobre la seva immunitat i després d'una sol·licitud realitzada pel fiscal general, Tarek William Saab.

Borrell ha reiterat que una solució pacífica i política "només pot aconseguir-se si l'Assemblea Nacional, l'únic cos elegit democràticament a Veneçuela, és respectada plenament i els seus membres poden dur a terme les seves prerrogatives constitucionals lliurement" i ha insistit que únicament un camí democràtic "resoldrà de manera sostenible la crisi veneçolana i posarà fi al sofriment de la població".

El polític català ha recalcat que l'organització d'eleccions presidencials "lliures i creïbles", amb un seguiment internacional, i el restabliment democràtic de les institucions estatals, incloent el Consell Nacional Electoral i el Tribunal Suprem de Justícia, són "essencials per a una solució duradora" al país.

En nom de la UE, Borrell va instar totes les parts a Veneçuela a implicar-se en una negociació "creïble, representativa i inclusiva", i ha assegurat que la UE és compromesa en donar suport a aquests esforços, especialment a través del grup internacional de contacte que ha impulsat.