Josep Borrell ha sortit al pas de les polèmiques declaracions del president espanyol, Pedro Sánchez, sobre la Fiscalia i ha insistit que és un òrgan autònom, però que això no significa que sigui independent. 

En una entrevista a la COPE aquest dijous, el ministre d'Exteriors en funcions ha assegurat que "el poder judicial és independent, ni als jutges els nomena el govern espanyol ni se'ls pot donar ordres. La Fiscalia té autonomia, però això no vol dir que sigui independent del govern espanyol", ha aclarit.  

Per al ministre la qüestió és clara: la Fiscalia no és un òrgan del poder judicial, és un òrgan de l'administració de justícia, però no té caràcter de poder independent. No es tracta que des de l'executiu es doni "una ordre que hagi de seguir cegament, sinó que li pot donar indicacions, instruccions, sol·licituds i guiar la seva acció", ha argumentat Borrell.

Borrell ha aconsellat que cal aprendre a distingir entre "independència i autonomia funcional" per comprendre la relació entre el govern espanyol i la Fiscalia General de l'Estat. "El que hem de fer és distingir el que és la subordinació del que és la independència i el que és l'autonomia funcional", ha  indicat.

Borrell ha aprofitat també per defensar Sánchez. "El president va dir ahir que al fiscal general el nomena el govern, i això és cert. No va dir que estigués a les ordres del Govern. I segons l'Estatut fiscal, el president pot instar el fiscal a iniciar procediments en defensa de l'interès general. Qualsevol persona benintencionada ho entén, això”, ha defensat.

Pedro Sánchez va respondre aquest dimecres a RNE a una qüestió sobre el president a l'exili Carles Puigdemont amb una pregunta retòrica: "La Fiscalia, de qui depèn?". "Doncs ja està", va sentenciar.

Els plans dels CDR són d'"autofiguració èpica"

Preguntat pels suposats plans dels Comitès de Defensa de la República de tancar-se al Parlament de Catalunya, Borrell ha plantejat "quanta fantasia hi ha en aquesta presumpta operació i quanta realitat operativa".

Pel ministre, una cosa és encerclar el Parlament i una altra cosa és ocupar-lo i atrinxerar-se a dins amb el president. "Això són paraules majors", ha considerat.

També ha reconegut que no sap fins a quin punt els suposats plans dels CDR són un cas d'"autofiguració èpica" en un moment en què a Catalunya es viuen "moments d'excitació emocional" que, "desgraciadament" regeixen alguns dels esdeveniments de l'actualitat.

Com a exemple, Borrell ha mencionat els joves que han acampat a la Gran Via, tallant-la al trànsit, per denunciar la falta de llibertat d'expressió: "Si hi hagués una dictadura i no hi hagués llibertat d'expressió, segur que ja no hi serien", ha conclòs.