En el debat electoral, Pedro Sánchez va comprometre’s a “portar Puigdemont a Espanya” per ser jutjat. Lluny de retractar-se, el candidat del PSOE s’hi ha refermat aquest dimecres: “Ja ho estem fent”. En aquest sentit, el president espanyol en funcions ha reivindicat el seu control sobre la Fiscalia, que és la que ha demanat al jutge instructor Pablo Llarena la reactivació de l’euroordre contra el president a l’exili. “Estem esperant la decisió final de la justícia belga", ha afirmat. Durant el judici va insistir que no podia donar ordres al ministeri fiscal.

En una entrevista aquest dimecres al matí a RNE, el dirigent socialista ha insistit que ja estan fent els tràmits per extradir Puigdemont. “No només el jutge Llarena, sinó també la Fiscalia General de l’Estat, que va demanar l’activació de l’euroordre”, ha assenyalat. “La Fiscalia de qui depèn? Doncs ja està”, ha etzibat a l’entrevistador. Ha desitjat que “més d’hora que tard” el president a l’exili “doni explicacions” davant del Tribunal Suprem. No obstant això, la decisió l'ha de prendre un jutge belga, no un fiscal espanyol.

Escolta Pedro Sánchez parlant sobre l'extradició de Carles Puigdemont

Per altra banda, Pedro Sánchez ha justificat la seva promesa de tornar a penalitzar la convocatòria il·legal de referèndums, despenalitzada per l’expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero. Segons el president en funcions, les circumstàncies han canviat. “Estan dient que ho tornaran a fer”, ha criticat. “La celebració de referèndums il·legals és un element de discòrdia i estem davant d’una crisi de convivència”, ha afegit en aquesta línia.

Pel que fa a la jornada electoral del 10-N, Sánchez ha assenyalat que “totes les institucions hem de garantir” que es produeixi sense incidents. En aquest sentit, ha recordat “les responsabilitats penals que es poden dirimir de posar en qüestió la jornada electoral són bastant contundents”.

El president en funcions ha concedit l'entrevista des del Palau de la Moncloa, malgrat l'advertiment de la Junta Electoral Central sobre l'ús electoralista de les institucions.