Les revelacions de la CIA sobre el paper de l'expresident Felipe González en l'organització dels GAL han irromput aquest matí al Parlament Europeu. L'eurodiputat de JxCat, Toni Comín, ha retret davant del ple a l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, el seu suport als membres del govern socialista que van ser condemnats per la seva participació en la guerra bruta contra ETA als anys 80, quan ell formava part d'aquell executiu. La intervenció ha provocat que des de la Mesa de l'Eurocambra se li tallés el micròfon per instar-lo a seguir l'ordre del dia acordat. Finalment, però, ha pogut acabar la intervenció.

"Amb tot el respecte personal, però amb tota l'exigència ètica li pregunto: ratifica vostè el seu suport als responsables del terrorisme d'Estat? De la seva resposta depèn no només la seva legitimitat per actuar com a alt representant, sinó la credibilitat del conjunt de la Unió davant de la comunitat internacional", ha advertit.

 

El conseller ha explicat que aquesta setmana s'han conegut documents de la CIA que expliquen la intervenció de González en el terrorisme d'Estat dels GAL i ha recordat que Borrell va mostrar públicament el 1988 la seva solidaritat amb el ministre José Barrionuevo i el secretari d'Estat Rafael Vera després que van ser condemnats pel cas.

Comín ha reclamat que cal que els representants de la Unió davant del món han de poder encarnar amb credibilitat els valors fundacionals de la Unió, que són la defensa dels drets humans i les llibertats democràtiques.

Presidia l'Eurocambra en aquell moment el socialista portugués Pedro Silva Pereira que li ha tallat el micròfon per recordar-li que aquest tema no formava part de l'ordre del dia i instar-lo a respectar els temes acordats. Això no obstant, Comín ha pogut acabar la intervenció i interrogar l'exministre i ara alt representant de la UE.

Borrell no ha respost a la intervenció de l'eurodiputat de JxCat.

Silva Pereira ha insistit en acabar la intervenció que les intervencions sobre qüestions que no figuren en l'ordre del dia van en contra de l'acordat.

Precisament, els eurodiputats de JxCat i ERC, junt amb representants de PNB i Bildu, han signat una carta que han dirigit a tots els membres del Parlament en què els informen sobre la guerra bruta contra ETA que van protagonitzar els GAL als anys 80 i la implicació en la seva organització per part de l'aleshores president Felipe González.