Eurodiputats de JxCat, ERC, PNB i Bildu han fet arribar una carta a la resta de membres de la Cambra europea per donar-los a conèixer les revelacions publicades aquesta setmana en relació al paper de l'expresident Felipe González en la creació dels GAL per impulsar la guerra bruta contra ETA durant els anys 80.

Signen la carta Toni Comín, Izaskun Bilbao (PNB), Pernando Barrena (Bildu), Diana Riba (ERC), Clara Ponsatí i Carles Puigdemont.

L’escrit assegura que sempre hi ha hagut sospites sobre la implicació de l’aleshores president del govern en la guerra bruta contra ETA, però que els documents desclassificats de la CIA han confirmat la seva implicació en la formació d’un grup de mercenaris per combatre el terrorisme des de fora de la llei.

Recorda que els GAL, "organitzat pels poders fàctics de l’Estat espanyol", van operar entre el 1983 i el 1987 principalment al País Basc, tant a la part espanyola com a la francesa, i que va ser responsable de 27 morts així com dotzenes de segrestos i tortures amb víctimes que incloïen ciutadans francesos. Recorda que també van enterrar algunes de les seves víctimes en cal viva per eliminar les evidències dels seus crims i que alguns alts càrrecs del govern socialista, entre els quals el ministre de l’interior José Barrionuevo i el secretari d’Estat Rafael Vera van ser jutjats i condemnats a penes de presó per la seva implicació al cas, tot i que van ser perdonats uns mesos més tard pel nou govern espanyol de José María Aznar.

Així mateix, subratlla que l’actual govern socialista de Pedro Sánchez no ha adoptat cap mesura en relació a Felipe González, no ha impulsat una investigació sobre la seva implicació ni tan sols ha plantejat com a mínim retirar-li els seus honors com a expresident.

Els eurodiputats adverteixen que un tema d’aquestes dimensions no és un problema intern d’un estat membre sinó que “és una problema que afecta la credibilitat de la Unió en el seu conjunt”, adverteix.

Per aquesta raó, encoratja els membres del Parlament i les autoritats de la Unió a emplaçar el govern espanyol i els líders dels principals partits espanyols a “rebutjar decididament aquest episodi negre de terrorisme d’estat”.

Els eurodiputats signants asseguren que des de la seva posició inequívoca de rebuig de tota mena de violència, lamenten el dany que aquesta “actitud de silenci i ocultació està provocant sobre l’estat de dret i la qualitat de la democràcia a Espanya”.

El text considera essencial una investigació imparcial i exhaustiva d’aquest negre episodi i adverteix que és impossible aquesta feina si es manté vigent l’actual llei de secrets oficials que va ser aprovada durant el règim de Franco.