El ministre d'Afers exteriors, Josep Borrell, es reunirà dilluns que ve amb els cònsols de països estrangers destinats a Barcelona, segons consta en l'agenda oficial que ha difós aquest divendres el seu departament. Borrell anirà a Barcelona per a participar en un debat sobre el futur d'Europa amb el exprimer ministre italià Enrico Letta i aprofitarà per a mantenir una trobada amb els cònsols, tant amb els que són diplomàtics de carrera com amb els honoraris.

Es tracta, segons fonts d'Exteriors, de mantenir la interlocució amb ells, analitzar com facilitar-los l'exercici de la funció consular i intercanviar punts de vista. A Barcelona hi ha actualment 96 cònsols, entre els que són de carrera, enviats pels seus respectius governs, i els que són honoraris, amb funcions més limitades.

Segons han defensat aquestes fonts, els cònsols són un col·lectiu que ha rebut molta atenció de l'independentisme.

El mes de juliol passat, el president de la Generalitat, Quim Torra, va reunir els cònsols a la ciutat i davant ells va insistir que el dret d'autodeterminació és essencial i que Catalunya no es rendirà fins a aconseguir-lo. La reunió ja va motivar que Borrell donés instruccions per a enviar als cònsols documentació sobre la situació a Catalunya sota l'òptica del govern espanyol.

El govern espanyol ha tingut diversos incidents amb cònsols honoraris, que solen ser ciutadans locals, en els darrers anys per la qüestió catalana i un total de cinc han estat destituïts per pressions espanyoles.