El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, s'ha mostrat desafiant a Brussel·les quan li han preguntat si la seva participació aquest vespre a la capital belga en un acte de la plataforma espanyolista Societat Civil Catalana (SCC) compromet el govern espanyol. "Jo no tinc cap problema a participar en actes de SCC", ha indicat i també ha recordat que el govern espanyol hi col·labora perquè commemora els 40 anys de la Constitució espanyola.

Tot i això, Borrell ha precisat que "el govern [espanyol] té les seves posicions" i que aquestes "són conegudes de sobres". Al seu entendre, la participació en un acte de SCC "no compromet el govern [espanyol] per a res".

A l'acte, que tindrà lloc a l'auditori dels Museus Reials de Belles Arts de Brussel·les, també hi participarà el president del Parlament europeu, Antonio Tajani, i la vicepresidenta de SCC, Miriam Tey, així com l'exministra de Cultura Ángeles González-Sinde, la dissenyadora Agatha Ruiz de la Prada, la periodista Irene Villa, l'escriptora Elvira Roca i l'historiador José Varela Ortega.

Borrell ha subratllat que la Constitució del 79 ha permès superar moments difícils, i entre ells ha citat "l'aplicació de l'article 155" intervenint Catalunya en resposta al procés sobiranista, "que mai vam pensar que s'hagués d'aplicar".