El ministre d'Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, ha afirmat aquest dimecres que és necessari fer una "enorme pedagogia política" sobre la immigració perquè el debat públic està "molt esbiaixat per les vivències dels qui participen en un determinat entorn social" i sí que perceben que els immigrants competeixen pels seus llocs de treball.

Borrell ha clausurat la conferència 'Migració i ciutats' amb paraules que, ha avisat, anaven a "aixecar polèmica". Després que el representant per a Europa del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID), Ignacio Corlazzoli, subratllés que l'immigrant no treu llocs de treball, sinó que en general els crea, el ministre ha replicat: "Depèn de per a qui".

"Segurament a mi no, la meva càtedra a la Universitat no me la traurà un immigrant, i a més m'ofereix una oferta de treball, de serveis domèstics, segurament a un preu menor que si no hi hagués aquest flux. I a més no viu a prop de meu, no té un xalet a El Escorial, és a dir, hi ha una part de la població que obté un rèdit de la immigració i no té cap cost", ha dit.

Però hi ha altres segments de població, ha prosseguit, on "sí que coexisteixen, i de vegades la coexistència no és tan fàcil, i sí que competeixen pel mercat de treball i, per dir-ho així, no els aporten un increment en el seu benestar o no són conscients d'això". Així, ha admès que encara que es defensi que dels immigrants depèn la sostenibilitat del sistema de Seguretat Social, aquest és "un argument molt intel·lectual que no es percep en les vivències quotidianes".

Borrell assumeix que hi ha una part de la població que no és "nòmada cosmopolita" -la que es beneficia de l'Europa sense fronteres- sinó gent que ha patit la crisi econòmica i els ajustaments i que veu amb temor les imatges que "bombardegen les televisions" i que donen la idea d'una migració "descontrolada". "Aquesta por és explotada per determinats plantejaments polítics", ha argumentat, posant com a exemple el Brexit, on ha pesat la por d'una immigració com la que ha viscut el sud d'Europa "encara que al Canal de la Mànega mai no s'ha vist una 'patera'".

Convençut que la immigració serà un tema central en les eleccions generals, i més encara en les europees de maig -a les quals ell es presenta com a cap de llista del PSOE-, ha subratllat que cal fer pedagogia, perquè "la societat envelleix i no hi ha solució fàcil per al forat demogràfic", especialment en països com Espanya i Alemanya. La manera de superar-lo, ha insistit, és "important població", igual que els emigrants espanyols van contribuir a superar forats similars en el passat al nord d'Europa, en part pel buit que van deixar les guerres mundials.

"Lluitar contra la immigració irregular"

El ministre també ha deixat clar que "cal lluitar contra la immigració irregular", aconseguir acords de readmissió d'immigrants amb incentius als països afectats, ajudar el desenvolupament dels països emissors i que la immigració sigui percebuda com un fenomen ordenat.

I, en tot cas, ha advertit que al final el que mana és "la voluntat de la gent". El primer ministre hongarès, Viktor Orban, ferm defensor del tancament de fronteres i que ha parlat d'acceptar només immigrants cristians, té "el suport de dos terços de la població", ha recordat.