El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha reptat avui el líder del PP, Pablo Casado, a actuar jurídicament contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, si tan convençut està que ha comès un delicte d'"alta traïció" contra l'Estat.

En un fil a Twitter, Borrell admet que es pot discutir enraonadament sobre la utilitat, la conveniència o les funcions d'un "relator/coordinador" en les reunions dels grups polítics sobre Catalunya, però recalca que res justifica que això sigui el "més greu que ha passat a Espanya des del cop d'Estat de 1981" ni acusar d'"alta traïció" el president del govern espanyol.

"Són acusacions molt greus, tipificades en el Codi Penal, que han de sostenir-se amb els instruments jurídics que existeixen per a això", afirma per afegir que "si el Sr. Casado està convençut del que diu, l'article 102 de la Constitució li permet actuar amb els diputats que té al Congrés".

Aquest precepte constitucional assenyala en el seu apartat 1 que "la responsabilitat criminal del president i els altres membres del govern espanyol serà exigible, en el seu cas, davant la Sala penal del Tribunal Suprem".

I en l'apartat 2 indica que "si l'acusació fos per traïció o per qualsevol delicte contra la seguretat de l'Estat en l'exercici de les seves funcions, només podrà ser plantejada per iniciativa de la quarta part dels membres del Congrés, i amb l'aprovació de la majoria absoluta del mateix".

Per al ministre d'Afers Estrangers, "resulten pesades les patètiques invocacions a que el govern espanyol "sigui valent", "no li tingui por a la dreta" i s''atreveixi' a reconèixer el dret d'autodeterminació".

Incideix en que "són qüestions que no estan emparades per la Constitució ni pel dret internacional" i subratlla que Sánchez "ho ha tornat a recordar i a repetir" i que "no poden parlar en nom del poble català, excloent d'ell a més de la meitat dels ciutadans de Catalunya que no els van votar".

Borrell explica que així ocorre amb els moviments independentistes d'arrel identitària que pretenen basar-se en la unitat sagrada del poble, però acaben en la divisió i l'enfrontament social.

Segons diu, els secessionistes intenten aconseguir una mediació internacional que faciliti una negociació en peu d'igualtat entre el govern d'Espanya i el de la Generalitat i, per a això, denigren la qualitat de la democràcia i el sistema jurídic i representen a Espanya com un Estat repressiu que viola els drets humans.

"Però, certament, Espanya no és Iemen del Sud ni Bòsnia ni Kosovo ni Eslovènia en els seus pitjors moments i ni la Unió Europea ni cap govern del món accepta aquest fals relat", conclou.