El ministre d'Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, ha carregat aquest dimecres contra el president del PP, Pablo Casado, després que aquest hagi acusat el cap de l'Executiu espanyol, Pedro Sánchez, d'"alta traïció i fellonia" per permetre la presència d'un relator a la taula de partits amb Catalunya.

"Les acusacions d'alta traïció i fellonia que ha dirigit el President del Partit Popular al President del govern espanyol són absolutament injustificades i inacceptables", ha escrit el cap de la diplomàcia espanyola en un apunt al seu compte de Twitter.

Per a Borrell, les paraules del líder dels populars "no només demostren una falta total de sentit d'Estat sinó també de sentit de la realitat i de seny". A més de criticar Sánchez, Casado ha instat a la ciutadania i a les diferents forces polítiques a mobilitzar-se aquest diumenge a les 12:00 hores a la madrilenya Plaza de Colón per expressar la seva "repulsa" per la decisió del president.

El titular espanyol d'Exteriors, per la seva part, ha lamentat les "furibundes reaccions al fet de què un fòrum ja existent de partits polítics catalans es doti de la figura d'un coordinador de les seves sessions i prengui acta de les seves discussions". "Em semblen igualment desproporcionades", ha assegurat.

En aquest sentit, Borrell ha defensat que l'"espai de diàleg entre representants dels partits polítics catalans no afecta en res les institucions de l'Estat ni a les relacions entre el govern espanyol i la Generalitat, que es continuen desenvolupant al marc legal vigent."

D'altra banda, el ministre ha recordat que "ni la Constitució Espanyola, ni els Tractats de la Unió Europea, ni el Dret Internacional emparen la secessió de Catalunya". Per tant, creu que "pretendre negociar un presumpte dret a l'autodeterminació com a contrapartida a l'aprovació dels pressupostos és un absurd categòric".