L'Alt Representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha assegurat aquest dijous sobre la seva polèmica visita a Rússia al febrer que no hi va anar a "discutir si la situació" del president d'ERC, Oriol Junqueras, és "la mateixa" que la de l'opositor rus Alexei Navalni". En un acte organitzat pel 'think tank' Real Instituto Elcano, Borrell ha dit que el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, el va "advertir" que mencionaria l'afer català si parlava de Navalni per "demostrar" que la Unió Europea "també té problemes interns de drets humans i llibertats". En aquest sentit, l'Alt Representant ha afirmat que sabia que parlar de l'opositor rus "no sortiria gratis".

"Això em va posar de manifest que Rússia no accepta que li plantegin temes de drets humans. Per a Putin és una qüestió existencial", ha remarcat Borrell, que ha admès que la capacitat de la Unió Europea per "transformar internament" Rússia és "limitada". "Hem de tenir una relació complexa amb ells. Contenir-los i alhora treballar amb ells en qüestions en què necessitem la seva col·laboració", ha insistit.

De fet Sergey Lavrov ja havia reconegut en una entrevista al canal de YouTube en directe Solovyov que va advertir Borrell que si parlava sobre l'afer Aleksei Navalni, llavors ell trauria la situació dels presos polítics. 

"Vaig notificar a l’alt representant que si presentava aquesta qüestió des d’aquest angle durant en una roda de premsa (considerar Navalni com un pres polític), respondria mencionant els catalans condemnats a 12 anys o més de presó per haver organitzat el referèndum sobre la independència de Catalunya. Els van acusar d’organitzar aquest referèndum, però ningú no va presentar cap prova per aquests fets. Així va passar", va detallar.

El conflicte amb Rússia

A començaments de febrer, Borrell va visitar Rússia, on en una incòmoda roda de premsa, Lavrov va acusar la UE d'actuar amb "arrogància" i de manera "poc educada" davant la condemna de l'opositor Navalni alhora que va fer un paral·lelisme entre aquest cas i el dels presos polítics catalans.

Poc després de la trobada, Rússia anunciava l'expulsió de tres diplomàtics per presumptament participar en manifestacions de protesta per l'empresonament de Navalni, un fet que Brussel·les ha negat fins ara.

Imatge principal: L'Alt Representant de la Unió Europea, Josep Borrell, en una intervenció / ACN