Amb la campanya ja enfilant el darrers tram, JxCat està posant l'accent acte rere acte a situar-se com el "vot útil" per evitar un govern tripartit, frenar la ultradreta i garantir un govern independentista. Aquests arguments han centrat les intervencions del míting central de campanya que Junts ha celebrat avui a Vic. La presidenciable, Laura Borràs, ha subratllat la claredat sense ambigüitats del compromís de JxCat i el cap de llista, Carles Puigdemont, ha carregat contra el candidat del PSC i el que ha descrit com la DUI que comparteix Salvador Illa amb Josep Borrell: "la declaració unilateral d'incompetència"

Junts ha celebrat el seu acte a Vic l'endemà que aquesta ciutat hagués estat escenari de protestes arran del míting convocat per Vox amb Ignacio Garriga i Javier Ortega Smith. Han actuat com a presentadors l'actor Sergi Mateu i la periodista Míriam Santamaria, que han donat peu a intervencions presencial al recinte firal El Sucre, però també a múltiples connexions amb candidats escampats per tot el territori.

Frenar la ultradreta

Borràs s'ha referit als fets registrat ahir a aquesta ciutat per subratllar que Vic havia sabut donar "un missatge molt clar". "El nostre vot també és un vot per frenar la ultradreta", ha assegurat: "Cada vot per nosaltres servirà perquè Vox sigui més irrellevant".

En aquest punt, ha insistit a recordar el reconeixement que el PSOE va fer al sentit d'Estat de Vox i ha retret que "quan els agraeixen vol dir que formen part del mateix". "Contra Junts hi són tots, des de Vox fins als comuns", ha reblat.

Laura Borràs JxCat 14F Vic / Julio Díaz

Laura Borràs durant la intervenció a l'acte central de Vic / Julio Díaz

Sense ambigüitats

A partir d'aquí, Borràs ha dibuixat el suport a JxCat com el vot útil li sense ambigüitat. "Un vot útil perquè no hi pugui haver cap tripartit, cap govern amb els vots del 155, no volem un govern de socialistes i comuns perquè no volem ni el model d'Espanya ni el model de Barcelona per a Catalunya. Si ho han fet abans que pot impedir de fer-ho ara?. Només JxCat", ha advertit, a més d'exigir a socialistes i comuns que parlin amb claredat sobre autodeterminació i amnistia.

En contrast, ha subratllat la claredat amb què JxCat defensa els seus posicionaments, també en referència implícita a ERC que no ha citat i a qui atribueixen el risc d'un nou tripartit. "La gent necessita que parlem clar. Nosaltres parlem claríssim, s'entén tot el que diem, diem què volem fer i amb qui ho volem fer. Parlem tan clar que tothom sap què no farem i amb qui no ho farem. Amb nosaltres no hi ha ambigüitats, el nostre vot és útil, parla clar i català", ha assegurat.

La DUI d'Illa i Borrell

Prèviament, Puigdemont ha carregat contra el candidat del PSC, Salvador Illa, i les seves declaracions en què ha considerat que no té sentit fer un referèndum. L'ha acusat de vantar-se de "no escoltar la gent" i ha contraposat això amb el programa de Junts que aposta per la democràcia participativa, amb vot a partir de 16 anys i per a tots els residents.

"Illa ve a dir quedeu-vos quiets no us moveu que el papa estat, el papa política, ja sap el que us convé i no us fiqueu en embolics. No sé a qui em recorda això, haga como yo y no se meta en política. Un polític que tracta els ciutadans com a menors d’edat no pot governar el nostre país", ha retret.

Carles Puigdemont JxCat 14F Vic / Julio Díaz

Carles Puigdemont ha intervingut per videoconferència a l'acte de JxCat a Vic / Julio Díaz

Puigdemont ha comparat el candidat socialista amb el responsable d'Exteriors de la UE, Josep Borrell. Ha assegurat que els dos han estat centrifugats pel govern espanyol, un a Catalunya i l'altre a la UE, i que Borrell ha protagonitzat una de les pitjors humiliacions per a Europa, en referència a la reunió amb el ministre rus d'Exteriors, Sergéi Lavrov, on li va retreure que a Espanya hi ha presos polítics. "Per la seva incompetència, sí, però també per la complicitat amb la repressió", ha denunciat.

"L'altra cosa que tenen en comú Illa i Borrell és la DUI, tots dos en són protagonistes. Tenen en comú la DUI, la declaració unilateral d'incompetència", ha ironitzat. Davant de tot plegat ha demanat el "vot útil en el seu sentit literal, és a dir, que allunya i prevé de la política inútil".

Sànchez: "No acceptem xantatges"

El secretari general del partit, Jordi Sànchez, que intervé als mítings electorals aprofitant el tercer grau que els permet estar fora de la presó els caps de setmana, ha advertit que hi ha veus que apunten des de Madrid a la necessitat d'un "canvi d'actitud" perquè sigui possible l'indult, i ha replicat: "Que quedi molt clar la nostra llibertat personal no es ven per la renúncia de la llibertat col·lectiva". Sànchez ha demanat a Borràs una negociació "des dignitat sense renuncies". "No acceptarem xantatges", ha reblat tot advertint que defensar la dignitat dels presos té només un nom: "amnistia i autodeterminació.

També el secretari general ha dirigit les seves crítiques als socialistes i els comuns, "que tan parlen de valors republicans", quan tenen al Consell de Ministres una persona condemnada per haver violat els drets humans com el ministre Fernando Grande Marlaska. "O, on són aquests valors republicans quan de manera incomprensible en una ciutat capital d'un país es dediquen a treure cartells electorals de formacions com JxCat?", ha interrogat Sànchez en referència a la retirada de cartells de Borràs a Barcelona.

Jordi Sànchez Vic 14f JxCat / Julio Díaz

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha intervingut presencialment al míting de Vic / Julio Díaz

El cap de llista de Tarragona i president del grup parlamentari, Albert Batet, ha advertit que l'únic vot útil és el de JxCat perquè és l'únic que val per tres: pel Junts, per l'independència i per fer una dona presidenta. Batet ha reclamat el vot per poder assumir també les conselleries que ocupa ERC, com Ensenyament, Benestar i Salut: "Estem disposats a assumir més responsabilitat però també depèn del vot, necessitem guanyar bé per governar millor", ha reclamat.

50918438047 ecd35a2496 k

Gemma Geis, Albert Batet, Laura Borràs, Jordi Sànchez i Anna Erra, ha intervingut de manera presencial a l'acte central de Vic / Julio Díaz

La cap de llista de Girona, Gemma Geis, s'ha dirigit a Jéssica Albiach que demana l'independentisme que no generi falses expectatives i li ha preguntat: "A Rosa Parks també li demanaven que no generés expectatives?". "Volen un tripartit i davant d'això l'únic vot útil és JxCat, ni vies àmplies ni l'efecte Illa", ha sentenciat Geis, que ha advertit que tots els vots que no vagin a Junts, són vots que aniran a fer president el pitjor ministre de Sanitat d'Europa i només Junts és un vot útil per l'independentisme. 

Des de Tremp ha intervingut el cap de llista de Lleida, Ramon Tremosa, que ha argumentat amb xifres les raons per defensar la independència, ha denunciat els dèficits que ha exhibit Espanya a l'hora de gestionar la pandèmia. "Aquests senyors ens volen donar lliçons. No us deixeu acomplexar", ha reclamat a més de cridar a votar el 14 de febrer: "Ens voldrien tenir tancats a casa atemorits", ha reblat.

Cartells a Barcelona

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha intervingut des del palau firal de la ciutat, però JxCat ha recorregut a múltiples connexions per tot el territori per donar veu a la resta de candidats en connexions amb mòbil. Entre aquestes han intervingut, des de Barcelona Elsa Artadi que ha anunciat una enganxada de cartells a la capital catalana -"avui comencem una gran encartellada per penjar tots aquells cartells que ahir ens van treure", ha explicat en referència a la polèmica provocada per la retirada de cartells de Borràs-; Joan Canadell ha intervingut des de Pineda; Mònica Sales i Irene Negre han intervingut des de l'Ampolla; Jordi Turull i Meritxell Budó, des del Vallès Oriental; l'alcaldessa Marta Madrenes des de Girona; des de la Noguera el conseller Damià Calvet; al port de Tarragona Eusebi Campdepadrós; a Igualada Aurora Madaula; des del Terrassa al Vallès Occidental, Josep Rull i Jordi Puignerò; des del Parc de la Ciutadella de Barcelona, Jaume Alonso Cuevillas i Toni Castellà.

 

A la imatge principal, Laura Borràs davant la pantalla des d'on ha intervingut Carles Puigdemont / Julio Díaz