L'exconsellera de Cultura i portaveu de Junts per Catalunya (JxCat) al Congrés, Laura Borràs, ha guanyat les primàries del seu partit i, si no canvia res, serà la candidata a les eleccions al Parlament del proper 14 de febrer.

Les primàries s'han celebrat des d'aquest divendres i fins a les 20.00 hores d'aquest diumenge, i amb la incògnita encara de si l'expresident de la Generalitat i actual eurodiputat, Carles Puigdemont, encapçalarà la llista.

La portaveu de JxCat al Congrés ha recordat que Puigdemont "ocuparà la posició que ell vulgui" perquè "té la unanimitat dels polítics, militants, simpatitzants i votants de JxCat". "A Puigdemont no li cal passar per les urnes perquè ja és el president legítim", ha apuntat. 

Sobre la possibilitat d'una entrada en política del president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, Borràs ha explicat que ja li ha expressat la seva voluntat de presentar-se i ha indicat que "és possible que es presenti a unes primàries i que sigui el número 2, si la gent és el que vol".

La relació amb ERC

La flamant candidata ha assegurat aquest dilluns, en una entrevista a RAC1, que la seva formació estaria disposada a donar suport a Pere Aragonès, en el cas que ERC guanyés les eleccions, si aquest "es compromet a fer un Govern netament independentista". Així doncs, Borràs no tanca les portes a repetir el pacte entre ERC i JxCat. A qui sí que descarta la dirigent independentista és al PSC: "Jo ja no volia el pacte a la Diputació de Barcelona, no pactarem amb els socialistes un altre cop".

Borràs ha assegurat que ERC és la seva primera opció per formar govern després del 14-F però també ha dit que Aragonès ha parlat d'estar obert a altres forces, en referència als comuns. I ha defensat que "qui pacta amb partits no independentistes no està treballant per la independència". Per aquest motiu, la presidenciable de JxCat ha reivindicat la necessitat d'un Govern i un Parlament "netament independentistes".

La vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, va anunciar la victòria de Borràs aquest diumenge després d'unes primàries en què s'ha imposat al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, el seu únic oponent després que l'altre aspirant, l'advocat i economista Jordi Ferrés, anunciés la seva retirada per recolzar la candidatura de la diputada.

Les primàries de Girona

Per la seva banda, la portaveu de JxCat al Parlament, Gemma Geis, ha anunciat aquest dilluns que presenta la seva candidatura a les primàries del partit per encapçalar la llista per Girona als comicis del 14-F. 

"Per les comarques gironines, per la situació de pandèmia que viu el país, per la lleialtat al president Carles Puigdemont, per fer equip amb Laura Borràs, per la independència de Catalunya", ha dit Geis en una piulada acompanyada d'un vídeo on anuncia que es presenta. 

Considerada com un perfil fidel a Puigdemont, Geis va participar activament en la posada en marxa organitzativa primer de la Crida Nacional per la República i després de l'activació de JxCat com a partit.