La portaveu de JxCat en el Congrés, Laura Borràs, ha rebutjat fer una nova reunió de la taula de diàleg sobre Catalunya si el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no accepta parlar de l'autodeterminació. "Per a una foto, no és necessari", ha conclòs.

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha anunciat aquest mateix dijous que ha acordat amb Sánchez per reprendre aquesta taula de diàleg i fins i tot ha expressat el seu desig que es pugui reunir a mitjans de mes. Des del Govern mostren la seva disponibilitat, però apunten que "el problema" no és a Moncloa, sinó en la Generalitat.

I hores després, després de participar en una videoconferència amb el mateix Sánchez, la portaveu de JxCat en el Congrés ha deixat clar que, si no es parla d'autodeterminació, no hi ha taula de Catalunya, ja que espera que Sánchez busqui una "negociació real, i no adhesions o escenificacions de negociacions". "Si Pedro Sánchez accepta parlar d'autodeterminació, busquem dia i hora per a la taula de diàleg; perquè la taula de diàleg tingui sentit és per negociar, si és per fer una foto, no és necessari", ha subratllat en un comunicat.

És més, Laura Borràs vincula la negociació dels pròxims Pressupostos amb el conflicte polític de Catalunya i, de fet, no contempla parlar del projecte pressupostari de 2021 "mentre la repressió contra l'independentisme no només no s'atura, sinó que s'accentua".

Preocupació per la pandèmia

En la conversa telemàtica amb Sánchez, compartida amb la resta de partits del grup Plural (Més País, Compromís i BNG), Borràs ha expressat la seva preocupació per l'augment de contagis de la Covid i la incertesa dels pares que tinguin nens en quarantena després de la tornada a l'escola.

En aquest sentit, la diputada independentista ha recordat la "necessitat urgent de donar tranquil·litat i seguretat en la tornada a l'escola", especialment en relació amb les prestacions per als pares de nens en quarantena, quan el centre escolar pateixi un brot de Covid. "No s'entén la discriminació dels pares que es poden trobar amb fills que donin positiu i els que donin negatiu, encara que estiguin igualment afectats per la quarantena," adverteix.

Quant a la renovació d'òrgans judicials, la portaveu de JxCat ha aprofitat per considerar "lamentable" que aquests organismes continuïn exercint quan estan "caducats i no tenen cap legitimitat".