El Parlament ha atorgat la Medalla d'Honor en la categoria d'or a una delegació de represaliats pel procés de la mà de la presidenta Laura Borràs en un acte solemne celebrat aquest divendres a la tarda a l'Auditori de la Cambra, al qual hi han assistit el president Pere Aragonès i tots els consellers.

En la seva intervenció, que ha clausurat l'acte, Borràs ha reivindicat la seva proposta de fer aquest reconeixement, i que va ser aprovat pels membres independentistes que formen la Mesa, "per la força dels símbols".

 

"La Medalla és un gest que fa el Parlament per posar el focus en la repressió que molts volen desenfocar", ha explicat Borràs, defensant-se de les crítiques rebudes per part de molts represaliats que avui mateix han emès un comunicat titllant d'"hipòcrita" l'acte i el guardó, a causa de les acusacions que la Generalitat ha exercit i exerceix sobre molts d'ells.

Laura Borràs Acto Entrega Medalla Honor Parlament / Sergi Alcàzar

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, durant la seva intervenció / Foto: Sergi Alcàzar

Borràs, però, també ha expressat el seu respecte als represaliats que han rebutjar assistir a l'acte o, fins i tot, el mateix reconeixement. Tanmateix, també ha manifestat el seu desig que la Medalla ajudi a que les acusacions de la Generalitat siguin retirades.

"És un gest simbòlic, sí, però hem de recordar quina és la força dels símbols?", ha qüestionat, tot posant d'exemple el canvi de número de l'actual legislatura per incloure la republicana o els mateixos símbols nacionals: l'himne i la bandera. A més, Borràs també ha fet referència a la reacció de l'unionisme envers aquest reconeixement (PSC, Vox, Ciutadans i el PP han plantat l'acte), i ha apuntat que "potser no ha estat un gest tan simbòlic". 

Per últim, Borràs ha reivindicat l'acompanyament que ella mateixa sempre ha fet als represaliats, i ha argumentat que la Medalla també respon a "una de les reclamacions que sempre he sentit més"; la falta de suport institucional. "Avui el Parlament us reconeix", ha dit.

Pere Aragonès aplaude en el Acto Entrega Medalla Honor Parlament / Sergi Alcàzar

El president Aragonès, a l'acte d'entrega de la Medalla als represaliats / Foto: Sergi Alcàzar

Roger Español i Anna Llauradó

En representació dels represaliats i els seus defensors jurídics han parlat l'activista Roger Español, que va ser mutilat d'un ull per la policia espanyola durant el referèndum de l'1-O i l'advocada Anna Llauradó.

Español ha alertat que "la repressió contra Catalunya és completament transversal i única, i elimina l'eix esquerra-dreta", citant des del president a l'exili, Carles Puigdemont, fins al militant de la Forja Marcel Vivet, qui, per cert, ha rebutjat assistir a l'acte.

Anna Llauradó i Roger Español Acto Entrega Medalla Honor Parlament / Sergi Alcàzar

Roger Español, en el seu discurs / Foto: Sergi Alcàzar

Español ha apressat la classe política a assolir la independència i ha advertit que els represaliats no tenen temps esperant que de les lluites compartides amb determinats sectors hi sorgeixi l'autodeterminació, en referència als comuns i els socialistes i la negociació que s'ha de produir a la taula de diàleg.

L'activista també ha alertat que "fa mal" per a molts represaliats que "el Govern del país que defensen els persegueixi", i ha demanat al Parlament i al Govern que s'enfrontin a l'Estat.

La lletrada Llauradó, per la seva banda, ha reivindicat la tasca dels juristes "que es van posar al servei de la ciutadania" des de l'1-O i s'ha mostrat esperançada perquè la macrocausa judicial contra l'independentisme rebi un dur revés a Estrasburg.

Anna Llaurador i Roger Español Acto Medalla de Honor del Parlament / Sergi Alcàzar

La lletrada Anna Llauradó intervé juntament amb Roger Español / Foto: Sergi Alcàzar

En Jandi, un altre represaliat que ha assistit a l'acte, ha explicat en declaracions a ElNacional.cat que tot i que agraeix el gest a Borràs i la Mesa, no pot evitar rebre la Medalla amb un sabor "agredolç" per les acusacions de la Generalitat. En aquest sentit, ha demanat a la Cambra que legisli per "fer més difícil" la persecució dels Mossos i que es retirin les acusacions.

A la glossa de l'acte, a càrrec del periodista Vicent Partal, s'ha fet un repàs de la trajectòria repressiva de l'Estat durant el procés. Partal també ha expressat la decepció "de molta gent" amb la classe política i ha advertit que la causa general continuarà mentre Catalunya no esdevingui independent.

 

Imatge principal: Moment en què la presidenta del Parlament, Laura Borràs, entrega la Medalla d'Honor als represaliats / Foto: Sergi Alcàzar