La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha fet un resum en dues frases del que va passar entre la setmana passada i aquest dimarts 29 de juny. 

En una piulada, la presidenta s'ha referit als indults als presos polítics i al dictamen del Tribunal de Comptes: "Amb una mà t'indulten i amb l’altra t'embarguen: la repressió no s'atura", ha sentenciat Borràs. 

TUIT Laura Borràs tribunal cuentas

En la mateixa línia, Laura Borràs ha apuntat: "Es veu que hi ha un temps per castigar i un temps per perdonar, però sempre és temps per reprimir".

El missatge de Laura Borràs és una resposta a una piulada on s'especifica el dictamen del Tribunal de Comptes per a cada una de les persones implicades. El Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions d'euros a una quarantena d'excàrrecs de la Generalitat per les despeses suposadament irregulars i a favor del procés, en l'acció exterior del Govern des del 2011 al 2017. El tribunal desglossa les partides gastades i les atribueix a cada dirigent

La persona a qui se li ha imposat una fiança més elevada és Albert Royo, exsecretari general del Diplocat. L'import que li demanen supera els 3,6 milions d'euros.

D'altra banda, el polític que haurà d'abonar una fiança més elevada és Francesc Homs, que va ser conseller de Presidència del 2012 al 2016. Al president Artur Mas se li demana una fiança de 2.803.115,96 euros. És la de major quantia d'un càrrec institucional i el més perjudicat per l'informe del Tribunal de Comptes, juntament amb l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell, a qui també li demanen 2.803.115,96 euros.

Per sota de Mas i Mas-Colell hi ha l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva. La fiança que es fixa per a ell és de 2.108.818,32 euros. Al president Carles Puigdemont el Tribunal de Comptes li demana 1.981.454,47 euros i a l'exvicepresident i conseller d'Economia Oriol Junqueras el tribunal li demana 1.980.395,68 euros.

Els imports individuals que se sol·licita a cadascun dels excàrrecs no hauran de ser abonats en la seva totalitat, sinó que és la suma de diverses partides a repartir entre diversos d'ells. La responsabilitat és solidària i, per tant, tots els excàrrecs vinculats a una partida tenen l'obligació comuna de fer-se'n càrrec. Així, si algun d'ells no pogués abonar la fiança, quedaria coberta per la resta de responsables.

 

Foto principal: La presidenta del Parlament, Laura Borràs / EFE