La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha anunciat davant del ple que debat la investidura de Pedro Sánchez que quan acabés la seva intervenció a l'hemicicle, els diputats de JxCat marxarien cap a Barcelona per fer costat al president, Quim Torra, arran la decisió de la JEC d'inhabilitar-lo. "Perquè l'assumpte és d'extrema gravetat. No ens rendirem", ha advertit.

Fonts de JxCat han explicat, però, que els diputats tornaran demà a Madrid i, per tant, participaran en la votació. Borràs ha avançat la decisió al responsable del grup d'ERC, Gabriel Rufián, abans de la represa del ple. En acabar el torn de rèplica els diputats de JxCat han abandonat el ple.

Borràs ha admès que el candidat Pedro Sánchez s'ha presentat al debat d'investidura amb "un altre to", però s'ha mostrat escèptica davant del seu discurs i s'ha preguntat quin dels Pedro Sánchez dels dos mil rostres era el que es presentava a la investidura. "Quina credibilitat li hem de donar?", ha interrogat. 

La dirigent de JxCat li ha retret que qualifiqués la seva formació com a nacionalisme intransigent -"els nacionalistes són vostès encara que no ho sàpiguen", ha reblat- i li ha aconsellat que si realment vol passar al diàleg, el primer que haurà de fer és respectar els interlocutors. 

"No es pensi que per un plantejament tan de mínims els catalans el veiem com un estadista sinó com un mal menor, per parlar de la fi de la repressió i de les retallades de la democràcia", ha advertit després de comparar el compromís de diàleg de Sànchez amb el recolzaré de José Luis Rodríguez Zapatero

La diputada ha retret a Sánchez que no s'havia enrecordat dels presos polítics, cosa que sí ha fet Pablo Iglesias, al qual l'hi ha agraït.

En el torn de resposta, Sánchez ha assegurat a Borràs que assumeix els seus errors, però ha demanat a l'independentisme que faci el mateix. "No l'he escoltat renunciar a la via unilateral", ha assenyalat, entre d'altres punts.

El candidat ha demanat a JxCat que es replantegi el seu vot contrari a la investidura que han anunciat per demà i ha atribuït aquest posicionament a l'estratègia electoral de la formació a Catalunya.

En el torn de rèplica, Borràs ha replicat al dard de Sánchez amb una altra ironia: "Té més informació que jo? Perquè la legislatura acaba el desembre del 2012...".