Un que arriba a Madrid i una altra que marxa. En la seva primera sessió de control, el nou ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, s’ha hagut de veure les cares amb la candidata de Junts a la Generalitat, Laura Borràs. L’encara portaveu del partit independentista li ha fet un memorial de greuges, de tots els incompliments de l’Estat, i li ha retret des de les inversions a Catalunya fins a la repressió contra el sobiranisme. El socialista català li ha reclamat que abandoni la “confrontació” i es comprometi amb el “diàleg dins la llei”.

La portaveu de Junts a Madrid li ha preguntat al ministre “com pensa resoldre tots els incompliments que acumula l’Estat” amb Catalunya. Ha denunciat el “maltractament financer”, amb una execució de les inversions molt per sota de les promeses, però també que es tracta d’un “govern progressista que no mou un dit per aturar la repressió”. Però s’ha centrat en les inversions que no arriben: “La llista és llarga. No podran al·legar ignorància, segurament incompetència”, ha conclòs Laura Borràs, que mantindrà l’escó al Congrés dels Diputats fins que reculli l’acta de diputada al Parlament de Catalunya.

Miquel Iceta, que tot just acaba d’arribar al ministeri davant del canvi de cromos amb Salvador Illa, s’ha remès a la feina dels seus predecessors. Els pressupostos de l’Estat, ha recordat, “compleixen amb Catalunya i les seves expectatives i necessitats”. Davant dels retrets de Borràs, el ministre de Política Territorial ha defensat que “el que necessita aquest govern és un interlocutor igualment compromès amb el diàleg”. Ho ha contraposat amb “l’estratègia de confrontació” de l’expresident Quim Torra, que Junts hauria d’abandonar.

Diàleg dins la llei

El nou ministre català també s’ha vist, de nou, les cares amb Inés Arrimadas, que li ha criticat que es reactivi “la taula del xantatge” i els ha acusat de voler formar un govern amb ERC a la Generalitat. Miquel Iceta ha respost a la líder de Ciutadans que no es mourà un milímetre dels compromisos del govern on entra. Quins són aquests compromisos amb Catalunya? Establir un “diàleg transparent i que s’ajusti a la legalitat” per resoldre el conflicte polític català. “A Catalunya hi ha un problema, això no ho nega ni vostè”, li ha etzibat. Ha subratllat com, amb el PSOE i Podemos a La Moncloa, “no s’han produït referèndums il·legals, ni s’han aprovat lleis il·legals, ni hi ha hagut declaracions d’independència”.

El PP mira l’hemeroteca

Iceta s’ha enfrontat a una tercera pregunta, la del PP. La diputada Macarena Montesinos li ha retret les seves declaracions del passat, defensant l’indult als presos polítics o assegurant que a Espanya “hi ha vuit o nou nacions”. El ministre català ha reivindicat que “tot el que ha fet en política s'ha emmarcat sempre en la Constitució i això serà també el que emmarcarà la seva tasca com a ministre”.