ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna 

Noves mostres de solidaritat de les institucions catalanes cap al poble ucraïnès. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha enviat una carta al seu homòleg ucraïnès, Ruslan Stefanchuk, per traslladar-li el suport del poble català arran de l'agressió de Vladímir Putin: "Us escric en nom del Parlament de Catalunya per fer-vos arribar la solidaritat del poble català. Considerem del tot inacceptable l'intent d'ocupació del vostre país per part de l'exèrcit rus", comença l'escrit, que Borràs ha enviat en llengua catalana però també en ucraïnès.

Borràs li trasllada en la carta que molts ciutadans i organitzacions catalanes estan teixint una xarxa de solidaritat per ajudar els refugiats i les víctimes de la guerra, una solidaritat que relata que no és nova i que recorda la situació viscuda després de la catàstrofe de la central nuclear de Txernòbil: "Ara aquells llaços de solidaritat s'enforteixen i ens mouen a fer-vos saber que avui tampoc no esteu sols", proclama la presidenta.

Borràs afegeix que des del Parlament defensen i defensaran sempre que tots els conflictes, també els territorials, es puguin resoldre "pacíficament a través del diàleg i la negociació", i és per aquest motiu que li trasllada la voluntat que s'aturi la guerra: "Demanem a la Unió Europea que us faci costat per a aturar l'agressió de què sou víctimes". 

 

Suport permanent

El Parlament de Catalunya ha escenificat en les últimes setmanes diverses mostres de suport. Tan bon punt va esclatar la guerra la presidenta de la Cambra va convocar una Junta de portaveus en la qual tots els grups —excepte Vox i CUP— van consensuar un escrit per condemnar les accions bèl·liques desfermades per la Federació Russa, una agressió que van titllar de "violació flagrant del Dret Internacional". En l'escrit els grups també es van posicionar a favor de la resolució pacífica de conflictes, van exigir la fi de les hostilitats i el retorn a la via de la negociació i de la diplomàcia.

No és tot. Ahir mateix va arrencar el ple del Parlament ordinari i ho va fer amb un convidat d'honor, el cònsol general d'Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov. Va ser rebut per una gran ovació de l'hemicicle: tots els grups el van aplaudir excepte la CUP, que va mostrar cartells en contra de la guerra. Durant la seva presència a l'hemicicle Borràs va lamentar que les guerres mostrin la pitjor cara de la humanitat, i per això va instar a respondre-hi amb fermesa, convicció, i en defensa de la llibertat i de les vides que ho pateixen de forma més severa i cruel.