La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha criticat aquest divendres que el Senat no hagi sabut o no hagi pogut desenvolupar la funció de cambra de representació territorial: "De vegades ha quedat reduïda només a una cambra de control al Congrés", ha dit la presidenta davant del president del Senat, Ander Gil, que ha visitat aquest matí a Borràs a la Cambra catalana.

La presidenta també ha denunciat davant de Gil "l'alt grau d'ingerència judicial" que amenaça la independència de les institucions parlamentàries, i en aquest sentit ha fet referència a l'aplicació de l'article 155 tot retraient l'anul·lació de l'autogovern que va suposar. Segons Borràs, l'activitat del Parlament està supervisada "amb un excés de zel preventiu" des de les instàncies "que haurien d'actuar com a garants". I ha afegit que es tracta d'una "actuació preventiva" que s'ha instal·lat en els últims temps i que no es pot acceptar. "La democràcia sòlida s'ha de basar en la inviolabilitat de les cambres, sense cap coacció. La democràcia no pot ser gradual, per definició ha de ser plena", ha afegit.

 

A això, Gil ha assegurat que ara s'està en un altre moment basat en el "respecte ple a la inviolabilitat de les cambres parlamentàries". En la seva intervenció el president del Senat també ha traslladat a Borràs la voluntat de "reforçar i protegir" el català i la resta de llengües cooficials a la Cambra alta, i que a partir d'això vol promoure un acord per reforçar el català. 

Per a Gil, el Senat és un escenari que ha d'afavorir espais de trobada i, en una intervenció que ha fet mig en castellà i mig en català, ha defensat la conveniència del diàleg entre les diferents institucions per a oferir millors respostes als desafiaments que presenten les societats així com la necessitat de consolidar-lo: "Quan treballem junts som més forts", ha dit.

La visita de Gil s'emmarca en una ronda de visites a les comunitats que està realitzant amb les que pretén impulsar el diàleg interterritorial i oferir una major participació de les autonomies en l'activitat de la Cambra Alta. La primera visita que va realitzar va ser al País Basc a principis de novembre perquè segueixen l'ordre d'aprovació dels estatuts d'autonomia.

Durant la visita, Borràs ha regalat a Gil una senyera d'edició limitada i numerada i un CD amb la interpretació de l'himne d'Els Segadors, mentre que Gil li ha regalat una polvorera, també d'edició limitada, i que al seu interior té amagada una Constitució de l'any 1812.

A la imatge destacada, la presidenta del Parlament Laura Borràs i el president del Senat Ander Gil / Parlament