La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha comunicat per carta a la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, que no assistirà a l'acte de lliurament dels Premis Nacionals d'Investigació que s'ha convocat dijous vinent a Barcelona i que serà presidit pel rei Felip VI. Argumenta que, com a presidenta del Parlament, "no és avinent que assisteixi a cap acte social presidit pel cap de l'Estat espanyol". "Un estat que, com ha quedat palès aquestes darreres setmanes, persevera en la persecució ideològica contra ciutadans i representants polítics del nostre país", afegeix. Des de dijous al vespre, la presidenta es troba de baixa a causa del Covid, però la previsió és que demà es reincorpori a la seva feina.

Felip VI assistirà acompanya de la reina Letícia aquest dijous al matí a Barcelona al lliurament del Premis Nacionals d'Investigació 2021, que atorga el ministeri de Ciència i Innovació. L'acte se celebrarà a l'Auditori del Fòrum del Centre de Convencions Internacionals de Barcelona.

Repressió des del 2017

"Des de l'any 2017 Catalunya pateix una repressió per part de l'Estat que, lluny de remetre, segueix acumulant episodis antidemocràtics, com el denominat CatalanGate, el cas d'espionatge polític més greu d'aquest segle a Europa", retreu Borràs a la carta amb data de dijous de la setmana passada, en la qual recorda que fins a 25 diputats del Parlament, entre els quals els últims 4 presidents de la Generalitat, figuren entre les "víctimes" d'aquest espionatge, "impropi d'una democràcia, per imperfecta que sigui".

Borràs aprofita la missiva per retreure la reacció del govern espanyol davant d'aquest escàndol, la qual, a parer de la presidenta "s'allunya molt del que caldria esperar per part de qui té la responsabilitat i l'obligació de preservar les garanties fonamentals d'un estat de dret".

Dijous al vespre, Borràs va agafar la baixa en acabar el ple del Parlament a causa del Covid. Fonts de presidència asseguren, però, que la previsió és que demà mateix es reincorpori a la seva activitat.