El passat 22 de setembre, el Parlament de Catalunya acordava el cessament de quatre dels sis assessors que tenia Laura Borràs com a presidenta de l'hemicicle. La decisió es va fer efectiva el 30 de setembre. Dues setmanes després que Alba Vergés, vicepresidenta primera de la cambra catalana amb funcions de presidenta, signés aquests acomiadaments, el que fou cap de gabinet de Borràs, Salvador Esteve Balaguer, ha estat proposat com a assessor de Junts a la Diputació de Barcelona, segons avança El Periódico.

El grup de Junts per Catalunya forma part del govern de la Diputació, conjuntament amb el PSC. Ambdues formacions sumen 23 dels 51 diputats que conformen aquest òrgan, dels quals 16 corresponen als socialistes i 7, a Junts. ERC també té 16 escons. Aquest és un pacte que ha estat qüestionat per una part de Junts, que és precisament el corrent més proper a la presidenta del partit, Laura Borràs, que ara ha 'col·locat' el seu ex cap de gabinet a la Diputació barcelonina. De fet, aquest sector de Junts fins i tot reclamava trencar aquest acord.

El cessament de quatre exassessors de Borràs

Una de les derivades que la Mesa del Parlament havia de resoldre del cas Borràs era què passava amb els seus assessors, una vegada l'òrgan del govern va aprovar suspendre-la de la presidència de l'hemicicle pel procediment judicial que té obert pels presumptes delictes de prevaricació i falsedat documental en la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. Dels sis membres que formaven part del seu equip, es va acordar prescindir de quatre d'ells. Concretament, s'han quedat Elvira Parés, responsable de gestió; i Francesc López, tècnic assessor. Els dos perfils responen més a un caràcter més tècnic que polític, van precisar des de l'equip d'Alba Vergés, ja que tenen atribuïdes una part de les funcions de secretaria, com ara preparar audiències, revisar les propostes que arriben a la Mesa del Parlament des d'un punt de vista jurídic o també tasques a escala internacional, com pot ser la preparació de l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia.

Els quatre afectats pel cessament eren, justament, Salvador Esteve Balaguer, qui era el cap de gabinet de Borràs; Pep Elías, adjunt al cap de gabinet i cap de premsa; Narcís Junquera, assessor; i Oriol Izquierdo, també assessor. En aquell moment, es va explicar després d'aquesta decisió que es va intentar "l'encaix de tothom", però que "algunes funcions estaven molt encarades" a Laura Borràs. La proposta d'incorporar Salvador Esteve com a assessor del grup de Junts a la Diputació de Barcelona arriba en el primer dia de la consulta del partit per decidir si segueixen al Govern o, altrament, surten de l'executiu. La presidenta del partit aposta per la sortida del Consell Executiu.