Ja hi ha una decisió sobre una de les derivades del cas Borràs: el Parlament de Catalunya cessarà quatre dels sis assessors de la presidenta suspesa de la cambra i només dos seran recol·locats fent les funcions que feien. Aquestes persones seran cessades, perquè cap d’elles no ha renunciat ni s’ha plantejat dimitir en cap moment. El cessament anirà signat per la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, que va rebre el marge de la majoria de la Mesa per buscar una solució i que ha parlat amb tots els afectats. La decisió ja està presa, però no es farà efectiva fins al 30 de setembre.

Segons fonts parlamentàries, s’ha intentat trobar una resposta a una “situació estranya” perquè Laura Borràs no ha estat cessada, només suspesa de les seves funcions, però aquests treballadors quedaven penjats. Les dues que es queden passaran a treballar pel conjunt de la Mesa. Les mateixes fonts remarquen que s’ha parlat amb totes les persones “per trobar la manera d’encaixar les funcions d’un gabinet de presidència a allò que necessita la Mesa d’un Parlament” i que “per molta voluntat que hi posis no tot és encaixable”.

Els dos assessors que es queden són la responsable de gestió Elvira Parés i el tècnic assessor Francesc López. Són considerats de caràcter més tècnic que polític. Mantindran les funcions que ja exercien, però treballant per al conjunt de la Mesa. Entre les seves feines hi ha una part de les funcions de secretaria, com la preparació d’audiències, la revisió jurídica de les propostes que arriben a l’òrgan de govern de la cambra o algunes tasques a nivell internacional, com l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia, que enguany se celebrarà a la cambra catalana. Són els que menys cobraven: 3.429,72 euros per catorze pagues.

Els quatre que seran cessats són Salvador Esteve (6.306,20 euros), cap de gabinet de Laura Borràs; Pep Elías (5.506,44 euros), adjunt al cap de gabinet i cap de premsa de la presidenta suspesa, i els assessors Narcís Junquera (3.429,72 euros) i Oriol Izquierdo (3.884,07 euros). Des de l’equip de la vicepresidenta Vergés sostenen que “es va intentar l’encaix de tothom” però que algunes funcions estaven molt encarades a la persona de Borràs. En ser càrrecs de confiança, personal eventual, els cessaments no poden ser recorreguts davant d’una autoritat laboral. Tampoc no tenen dret a indemnització per acomiadament.

Per ara, mentre duri la situació d’interinitat, no es preveu la incorporació de nous càrrecs de confiança.  Les dues vicepresidentes continuaran amb dos assessors, els secretaris amb un i els dos que treballaran per al conjunt de la Mesa. Altra cosa és que canviés la situació, ja fos perquè Laura Borràs recuperés les funcions de presidenta o s’escollís un nou president de la cambra. En qualsevol cas, el pressupost del Parlament per a l'any que ve continuarà preveient les seves remuneracions per si es produís un canvi. “La cosa està així i veurem com podem anar treballant”, asseguren fonts parlamentàries.