La presidenta del Parlament suspesa i líder de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha acusat per carta el president de la Generalitat, Pere Aragonès, d'haver tingut un "comportament indigne" davant els membres de la comissió d'investigació de l'Eurocambra sobre l'espionatge amb Pegasus aquest dimarts a Madrid. "Una de les primeres obligacions que us corresponen és la defensa de les institucions catalanes, entre les quals hi ha precisament la presidència de la Generalitat. Per aquest motiu us vull traslladar la profunda decepció i l'enèrgica protesta pel vostre indigne comportament", afirma en la carta amb data de 22 de març.

En concret, Borràs ha retret a Aragonès que es desentengui "dels fal·laços arguments" amb els quals l'exministre d'Interior i eurodiputat del PP Juan Ignacio Zoido va justificar l'espionatge a l'expresident de la Generalitat i eurodiputat Carles Puigdemont i a membres dels CDR. En una intervenció durant la reunió, Zoido va assegurar que els estats tenen l'obligació d'investigar organitzacions i moviments que "poden ser un perill" per a la seguretat dels ciutadans i va al·ludir a suposats contactes amb Rússia coincidint amb l'1-O.

 

Les reunions amb les víctimes

La presidenta suspesa ha retret a Aragonès que no rebatés aquestes paraules. "És una actitud indigna de la responsabilitat que ocupeu, ja que doneu a entendre que potser un determinat context justifica l'espionatge a la màxima autoritat de Catalunya que, us vull recordar, estava donant compliment al mandat de la ciutadania", ha advertit. Aquest fet, segons Borràs, s'afegeix al "biaix partidista" que suposa que la missió del Parlament Europeu només es reunís amb víctimes d'ERC, en la delegació que va encapçalar Aragonès amb la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, i l'alcaldable d'ERC Ernest Maragall.

El convida a reflexionar

La presidenta de Junts, que recorda a Aragonès que ella també figura entre els espiats, subratlla que les víctimes de Pegasus abasten un "espai transversal que també afecta la societat civil". "Totes les persones, entitats i estaments que formen part d'aquest col·lectiu mereixen la defensa ferma dels seus drets democràtics per part de la primera autoritat del país", ha defensat. Per això, Borràs ha convidat Aragonès a "reflexionar sobre la necessitat de preservar del risc d'afrontar des d'òptiques partidistes la lluita contra la repressió" a l'independentisme.

Per la seva banda, el president de la Generalitat ha criticat aquest dimecres que el govern espanyol hagi mantingut un perfil baix davant la missió del Parlament Europeu per a investigar l'espionatge amb el programari Pegasus. "Els membres de la missió van ser molt clars explicant les dificultats per parlar amb el govern espanyol. És una mostra ben clara de com s'ha pres l'Estat un afer d'espionatge que els hauria de preocupar a ells mateixos. A qualsevol lloc seria un escàndol, i a l'Estat es justifica per mantenir la unitat de la pàtria", ha sentenciat. Amb tot, s'ha compromès a "seguir batallant per esclarir la veritat i si es continua espiant avui".