Ara per ara, Junts per Catalunya no està en posició de facilitar la investidura de Pedro Sánchez. Així ho ha advertit la seva portaveu, Laura Borràs, després de reunir-se amb la portaveu socialista Adriana Lastra al Congrés dels Diputats. La dirigent de JxCat ho ha justificat en el context actual, amb la suspensió dels seus tres diputats presos. “Els xecs en blanc ja els hem concedit. Un any després, estem en la situació on estem”, ha lamentat.

En la roda de premsa posterior a la reunió amb Lastra, on també hi ha assistit la diputada Míriam Nogueras, la portaveu de JxCat ha insistit en diverses ocasions que “en aquest moment no es donen les circumstàncies per a facilitar la investidura”. Ho ha fet després que la dirigent socialista els hi hagi demanat que no la bloquegin, un extrem on el grup independentista no vol arribar.

En aquest sentit, Laura Borràs ha denunciat que “som 350 diputats, però no som 350 diputats a les comissions”, i ha exigit “poder votar plenament com a grup”. A més a més, ha constatat que, conseqüència de la suspensió com a diputats, “hi ha tres vots que no podran ser negatius”, encara que JxCat hi voti en contra.

Perquè aquesta posició canviï, la dirigent de JxCat ha demanat “respecte i no suspensió dels nostres companys diputats”. En aquest sentit, ha reivindicat que el que volen és diàleg. “Necessitem que hi hagi algú a l’altra banda”, ha precisat Laura Borràs.

“No hem vingut a bloquejar, sinó a desbloquejar el diàleg i la democràcia”, ha defensat després de la reunió amb Adriana Lastra. I ha fet referència a l’última paraula dels acusats del judici de l’1-O: “Com deien en els seus al·legats finals, aquest és un conflicte polític que qui governi l’Estat espanyol no pot desentendre’s”.