Cal arribar fins al final de la “policia patriòtica” i depurar responsabilitats. Això és el que ha reclamat Laura Borràs durant la sessió de control al govern espanyol. Una setmana després que Pedro Sánchez fes servir aquest terme, la portaveu de JxCat els ha reclamat que “treballin” ara que s’han adonat de la seva existència. I ha enviat un avís a navegants: “Hi ha indicis que també hi ha una Fiscalia patriòtica i una justícia patriòtica. No esperin a ser vostès els damnificats”.

Borràs ha interpel·lat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a qui ha recordat que tot això ve de lluny. “Revisaran totes les causes o les deixaran com estan?”, ha preguntat la portaveu de JxCat. “Haurien de reconéixer l’existència d’aquesta policia patriòtica i d’aquests informes falsos. Alguns sabem del que parlem, fa temps que ho patim”, ha assegurat. “La llàstima és que vostès hagin hagut d’esperar que els damnificats siguin vostès”, ha lamentat.

 

Després de dos anys de retorn al poder, Borràs ha constatat que “el ministeri de l’Interior no ha donat compte a la Fiscalia de les irregularitats ni tampoc s'han depurat responsabilitats”. En aquest sentit, ha avisat que “no n’hi ha prou amb modernitzar” els cossos policials de l’Estat. Ha reclamat “transparència en la neteja de les clavegueres”, que s’identifiqui els responsables i es portin davant la justícia.

El ministre de l’Interior ha tirat del manual de les últimes setmanes. Ha subratllat que són casos minoritaris dins la policia espanyola, que hi ha oberts procediments judicials i que l’executiu ha procedit a una “renovació de polítiques i equips”. En aquesta línia, ha negat cap “purga”, com retreuen el PP, Vox i Ciutadans, però també que s’hagin mantingut les estructures, com denuncia l’independentisme. Ha garantit “criteris d’exemplaritat, professionalitat i neutralitat perquè no es repeteixi cap esdeveniment que no hauria d’haver-se produït”.

Informe del govern espanyol

En aquest mateix sentit, la setmana passada JxCat va registrar una proposició no de llei que consta de tres punts. El primer, insta el govern espanyol a presentar, en el termini d’un mes, un informe sobre les irregularitats detectades sobre la “utilització partidista del ministeri de l’Interior des del 2012”. El segon insta la Fiscalia General de l’Estat a “promoure davant dels tribunals les actuacions pertinents” per investigar aquestes actuacions. Finalment, reclama al Tribunal de Comptes “fiscalitzar els recursos utilitzats pel ministeri de l’Interior des del 2012 destinats a ús partidista, a construir o destruir proves contra rivals polítics”.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram