El diputat de Junts Toni Comín va expressar el malestar amb l'alt representant de la UE Josep Borrell, una opinió compartida per una part del Parlament Europeu, que ha vist com s'han tensat les relacions amb Rússia des de la visita de Borrell al Kremlin de Vladímir Putin.

En una sessió parlamentària de dimarts passat, que per raons tècniques del servei europeu ara s'ha publicat, es pot escoltar el discurs de Comín qüestionant el càrrec que representa el socialista català.

I també la incongruència de Borrell reclamant la pau al Iemen i la seva trajectòria: "Parla dels drets humans al Iemen, però el 2019 Espanya seguia transportant armes a l'Aràbia Saudita amb el seu aval, senyor Borrell, quan vostè era ministre d'Assumptes Exteriors. L'hem avisat una vegada i una altra des d'aquest hemicicle: és impossible defensar la bandera dels drets humans sense credibilitat".

La crisi del Iemen i la de Rússia

Comín enllaça la crisi del Iemen amb la de Rússia pel cas Navalni i conclou, mirant a Borrell, que el tenia a pocs metres: "No li fa vergonya anar a Moscou a exigir l'alliberament de Navalni sense condemnar la presó dels presos polítics catalans? És aquesta incongruència la que enfonsa el respecte internacional a la UE com a potència democràtica. Si Rússia l'ha humiliat és pel seu propi silenci del que passa a Espanya. Fins quan s'amagarà darrere d'un paper, per què no ens escolta? Espanya està arrossegant la Unió Europea al fracàs i la seva cara representa aquest fracàs, prou de tanta irresponsabilitat, senyor comissari".

La cara de Borrell, entre atònit i a la vegada d'indiferència. La intervenció de Comín va acabar amb un retret posterior a la seva intervenció, que Borrell va negar amb el cap. La sessió volia tractar com aconseguir la pau al Iemen i l'alt representant es va trobar amb nombroses crítiques d'una part dels eurodiputats.

Prèviament als retrets, el socialista català es va limitar a reiterar "que cal una solució política per a l'estabilitat" i va posar l'accent en les ajudes europees i l'enviat especial de les Nacions Unides per "buscar el pacifisme". Ara bé, de Navalni, Rússia i el govern Putin, ni una paraula.