La presidenta del Parlament, Laura Borràs, no es reunirà amb el rei Felip VI per comunicar-li en persona la investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat, segons ha anunciat aquest dijous en declaracions a TV3.

"Hi ha mitjans a la nostra disposició, com cartes o correus electrònics, per poder fer aquesta comunicació", ha explicat la presidenta del Parlament.

El procediment:

En anteriors legislatures, el president de la cambra catalana sol·licitava habitualment una reunió amb el monarca amb la finalitat de comunicar-li la investidura d'un nou president de la Generalitat.

Aquesta tradició es va trencar el 2016 amb la investidura de Carles Puigdemont, quan la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va sol·licitar una reunió presencial amb el Rei i La Zarzuela va contestar demanant-li una comunicació per carta en un moment de gran tensió del debat sobiranista.

En la passada legislatura, el predecessor de Borràs en el càrrec, Roger Torrent, tampoc es va reunir amb el Rei per comunicar-li en persona la investidura de Quim Torra com a president de la Generalitat.

Avui, Borràs ha confirmat que tampoc es reunirà amb el monarca després que Aragonès sigui investit president de la Generalitat després del ple que començarà aquesta tarda i que acabarà demà divendres al migdia.

"Quan he anat a veure el Rei he anat a dir-li coses en directe que creia que era necessari, rellevant i no fàcil de dir a algú quan el tens davant", ha indicat la presidenta del Parlament, de la formació independentista de JxCat.

La investidura d'Aragonès

El ple per investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat serà dijous a la tarda i divendres. El primer dia començarà amb la intervenció del candidat i la votació no serà fins divendres, quan faltin 5 dies perquè s'esgoti el termini legal cap a unes noves eleccions. Així ho va anunciar la presidenta del Parlament, Laura Borràs, després de la ronda de consultes amb els grups parlamentaris per constatar que Aragonès té prou vots per ser escollit president de la Generalitat. Aragonès ja es va sotmetre a dues investidures fallides al març però després de l'acord entre ERC i JxCat per a un govern de coalició compta amb el vot afirmatiu dels 74 diputats independentistes.

 

Foto principal: La presidenta del Parlament, Laura Borràs / Sergi Alcàzar