No hi ha res a parlar amb el Rei. El president del Parlament, Roger Torrent, rebutja demanar la reunió amb el rei Felip VI després de la investidura del presidenciable Quim Torra. Aquesta decisió, d'una forta càrrega política, s'explica per l'absència de gestos del monarca amb Catalunya després de l'1-O. 

Segons ha pogut saber El Nacional, el president de la cambra catalana optarà per la via telemàtica, mitjançant correu electrònic, per comunicar al Rei d'Espanya la investidura de Quim Torra per part del Parlament de Catalunya. El Rei ja no va rebre Torrent després del seu nomenament com a president del Parlament el passat gener.

D'aquesta manera, el president del Parlament busca expressar el rebuig dels posicionaments expressats i també del silenci del monarca espanyol amb la repressió policial del referèndum de l'1-O, l'aplicació de l'article 155 a Catalunya i l'empresonament de part dels líders independentistes.

Torrent no es trobarà amb el monarca, cosa que era una reunió tradicional a la Zarzuela després d'investir el president del Parlament, per diversos motius, entre els quals l'absència d'una condemna a la violència policial durant el referèndum, el seu discurs del 3 d'octubre i el fet que no hagi fet referència a l'existència de presos polítics.

Forcadell, vetada de Zarzuela

La predecessora de Torrent, Carme Forcadell, tampoc no es va reunir amb el Rei després de la investidura del president a l'exili, Carles Puigdemont, el gener de 2016. Però en aquell context tot va ser bastant diferent: de fet, va ser el rei Felip mateix qui no va voler reunir-se amb la llavors presidenta de la cambra catalana, un fet inèdit si es té en compte que el Rei no tenia cap motiu de pes per no rebre-la.

Felip VI es va estalviar la fotografia amb la política independentista i li va demanar que comuniqués formalment la investidura per escrit. La llarga tradició que el Rei rebi els presidents dels parlaments de les comunitats històriques es va trencar aleshores pel rei mateix. Ara la situació es gira i és Torrent qui s'avança.

Carme Forcadell Roger Torrent - ACN

El president del Parlament, Roger Torrent, amb la seva predecessora, Carme Forcadell, durant el traspàs de funcions / ACN

De fet, l'última vegada que un president del Parlament es va reunir amb el monarca després de la investidura d'un cap de l'executiu català va ser el 2010, amb la trobada entre la llavors presidenta de la Cambra, Núria de Gispert, amb l'actual Rei emèrit, Joan Carles I. El 2012, després de la reelecció d'Artur Mas, la mateixa trobada no va poder tenir lloc per la indisposició del Rei, que estava convalescent per una intervenció.

Així el Rei no nomenarà Torra?

Segons l'Estatut correspon al Parlament designar el president de la Generalitat, mentre que és el Rei qui s'encarrega de fer el nomenament formal. El Rei firma un decret de nomenament després de la comunicació personal o escrita del president del Parlament. A la casa reial li correspon aquesta funció que enllesteix el procés de designació del cap de l'executiu català.

Ara bé, que no hi hagi reunió entre el rei Felip i Roger Torrent no vol dir que el Rei no nomeni Torra nou president. La comunicació del president del Parlament és una formalitat, es pot fer per escrit o presencialment, i no condiciona la firma del decret del monarca espanyol.