El nou secretari general de Junts, Jordi Turull, ha apel·lat durant la intervenció al congrés del partit que s'ha celebrat a Argelers al discurs més independentista de la formació i ha advertit que després de cinc anys "toca posar la directa" perquè, si el 2017 l'objectiu era referèndum o referèndum, ara ha de ser "independència o independència". Turull, que ha intervingut després que s'ha anunciat el resultat de la nova executiva en què ha aconseguit sumar més vots que la candidata a la presidència, Laura Borràs, ha instat el partit a no recrear-se en els problemes i mantenir la cohesió interna.

Si al matí, el secretari general sortint, Jordi Sànchez, ha apostat perquè Junts sigui present al Govern i les institucions, a la tarda, Turull ha assegurat que Junts no defugirà cap responsabilitat i serà determinant "sense pors ni complexes". "Si per avançar ens cal pactar, pactarem. Però que quedi clar Junts ha de ser un partit que pacti al servei de Catalunya, però que mai posi Catalunya al servei dels pactes. Pactes sí, al servei de la gent i el país, mai el país al servei dels pactes", ha reblat.

L'objectiu clau, però, segons el nou secretari general és aconseguir mobilitzar l'electorat independentista i impulsar de nou el procés. "No hem d'esperar a ser-ne més per començar a fer, començarem a fer perquè serà la manera que en siguem molts més", ha advertit en referència implícita a l'estratègia republicana que aposta per ampliar la base.

 

Vídeo: ACN

De la retòrica als fets

El nou secretari general ha advertit que és una urgència passar a l'acció "perquè la gent ho exigeix amb tota la raó". Ha emplaçat a passar "de la retòrica als fets, dels retrets a les propostes i de l'anar a remolc a passar a l'acció", perquè, segons ha retret, aquests darrers cinc anys la dinàmica del procés ha estat com "donar voltes a una rotonda". "El nostre compromís és posar l'intermitent, sortir de la rotonda. Cinc anys després de l'1-O ja toca posar la directa. No hi ha més excuses", ha advertit.

Turull no ha esquivat les diferències entre els diferents sectors del partit i ha subratllat la pluralitat que aglutina les sigles de Junts. "Nosaltres ens diem Junts, no ens diem iguals, perquè anem junts tot i no ser iguals. El que hem de fer és no confrontar, complementar totes les sensibilitats ideològiques, territorials..", ha reclamat.

Ha exigit actuar amb mentalitat i voluntat de cohesió, amb autoexigència, confiança i actitud positiva". "Concentrem-nos en les solucions, no ens recreem en els problemes, exigim acció i no retòrica, deixem les calculadores i concentrem-nos en les brúixoles que és el que ens exigeix la gent, no ens deixem arrossegar per dinàmiques de partits de veure si fer això o allò ens suma o resta", ha reclamat.

 

Discurs complet de Jordi Turull:

 

Vídeo: Mar Acero