El darrer discurs de Jordi Sànchez com a secretari general de Junts ha estat per defensar la presència d'aquest partit al Govern de Pere Aragonès i a les institucions, per emplaçar el partit a treballar per ser "la primera força política" i per fer de nou una crida a la unitat estratègia de l'independentisme. Ha estat un discurs emotiu per part del fins ara secretari general que ha precedit la intervenció del president de la formació, Carles Puigdemont, en el congrés en què Junts està aprovant la renovació de la seva direcció.

Sànchez ha advertit que "Junts com a partit té i ha de tenir responsabilitats institucionals" i ser al capdavant de les institucions del país. "Només si som capaços d'entendre que Junts per Catalunya no pot abandonar el treball institucional, que els Ajuntaments seran clau com van ser l'1-O i el 9-N, serem capaços de sortir-ne guanyadors d'aquesta gran fita", ha reblat.

 

Socis lleials

El fins avui secretari general ha assegurat que aquest partit només depèn d'ell mateix i serà el que decideixi i, si està determinat, serà la primera força. Per aquesta raó, davant les veus que han mostrat reticències per la presència de Junts al Govern, ha agraït la feina dels consellers i ha emplaçat a "treballar incansablement des del Govern de la Generalitat" per crear les condicions per a un nou embat independentista.

Ha reclamat no buscar "excuses externes", perquè tothom sap què ha d'esperar de l'Estat espanyol, "res de nou". "Per tant, siguem capaços d'assumir les responsabilitats tenim. Que la nostra actuació pot canviar tendències, que podem treballar lleialment amb els nostres socis, i forjar majories parlamentàries d'aquest 52% que sabem que existeix pero encara no hem vist a cap decisió transcendental", ha reclamat.

Sànchez s'ha mostrat molt satisfet perquè Junts està situada entre els tres grans partits del país, que es disputen la possibilitat mantenir hegemonia de l'independentisme, i l'ha emplaçat a convertir-se en la primera força del país. Aquesta, ha advertit, és la seva "enorme responsabilitat".

Crida a la unitat

El fins ara secretari general ha fet també una crida a la resta de forces independentistes. S'ha dirigit explícitament a ERC, a la CUP i a les entitats, l'ANC i Òmnium i, sense negar la pròpia responsabilitat en no haver pogut recuperar la unitat estratègica a fer una crida a la unitat. "Siguem conscients del moment que vivim, tinguem mirada històrica, Siguem dignes del moment vivim. Tornem a treballar per unitat estratègica que avui no tenim", ha reclamat entre aplaudiments.

"Com diu Rull, o ens en sortim junts o ens penjaran per separat", ha reblat.