El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha traslladat un missatge diplomàtic respecte el referèndum d'Escòcia, del tot allunyat del que fan habitualment els governs espanyols en propostes d'aquesta mena. A través del secretari d'Estat per a Escòcia, Alister Jack, l'executiu britànic ha traslladat que valorarà la proposta "amb cura" i "l'estudiarà detingudament", segons informa la BBC.

El secretari d'Estat ha avançat aquests criteris, a l'espera que el govern britànic es pronunciï sobre la proposta que va fer la primer ministra escocesa, Nicola Sturgeon. Les competències dels referèndum són de Londres, però el govern britànic en ocasions les cedeix puntualment, com va ser el cas del referendum del 2014, acordat entre Alex Salmond i David Cameron. Fins ara l'executiu britànic no s'ha pronunciat sobre la petició de celebrar una segona consulta, motivada en part pel posicionament pro-europeu d'Escòcia, contrari al Brexit.

BBC

Alister Jack ha anunciat que el govern britànic respondrà a la primer ministra escocesa durant l'any vinent. Tot i això ha argumentat que el 55% d'escocesos van votar partits unionistes en els comicis de la setmana passada, encara que va guanyar el Partit Nacional Escocès.

Sturgeon va enviar dijous a Johnson els documents que acrediten la seva voluntat de celebrar el referèndum, i l'ha advertit que un "no frontal" no seria el final d'aquesta opció. De totes maneres, segons la BBC, la primer ministra escocesa descarta celebrar un referèndum unilateral com el de l'1-O a Catalunya, amb l'argument que a Escòcia no duria a la independència.