L’expresident del Congrés dels Diputats José Bono ha recriminat aquest dimarts a Emiliano García-Page la tranquil·litat amb la qual critica la feina del govern espanyol de Pedro Sánchez. Ho ha fet a l’Ateneo de Madrid, a la presentació del llibre Zapatero, el legado progresista, del periodista Manuel Sánchez. La moderadora de l’acte, la també periodista Esther Palomera, ha recordat que Bono va admetre que va deixar de ser ministre per la discrepància amb l’Estatut de Catalunya, i li ha preguntat si ara també faria el mateix a causa de la llei d’amnistia. Bono ha evitat pronunciar-se, per a “no desestabilitzar” l’executiu actual del PSOE. “No imagino sortir al carrer a manifestar discrepàncies amb alegria amb el meu partit”, ha manifestat. Ha reconegut d’aquesta manera, però, que no està a favor de la norma que ha de reparar la persecució judicial a independentistes.

“Si ara hi hagués un ambient polític més tranquil, gosaria fer excursions dialèctiques, però jo no he vingut aquí a fer excursions”, ha argumentat l’expresident de Castella-la Manxa (càrrec que actualmente ocupa Page). No obstant això, ha afirmat que no cal mai “estar mil·limètricament d’acord” amb tot el que planteja el teu partit polític. Per exemple, ha reconegut que ha discrepat sempre “del model territorial de Zapatero”. “A mesura que em faig gran, m’agraden menys les fronteres”, ha assenyalat.

Bono, per altra banda, ha lamentat que catalans i bascos adoptin de vegades el paper de “víctimes”, perquè “víctimes són els pobres que venen en pastera o els que necessiten solidaritat”. “Un ric català s’assembla més a un ric madrileny que a un aturat català”, ha asseverat entre aplaudiments del públic.

No ha fet acte de presència José Luis Rodríguez Zapatero, per més que n’hagi estat el protagonista. Tant José Bono com l’autor del llibre, Manuel Sánchez, han definit l’expresident del govern espanyol com el més gran impulsor de mesures socials i igualitàries de l’actual etapa democràtica a Espanya.

El mes de febrer passat, Emiliano García-Page va tornar a deixar clar que és la veu més crítica contra el lideratge de Pedro Sánchez al PSOE. "La samarreta del PSOE no és una camisa de força", va afirmar el president de Castella-la Manxa. Responia d’aquesta manera a les crítiques que li va llençar la ministra María Jesús Montero després que el president manxec demanés una reflexió a Sánchez per les eleccions gallegues. Montero va retreure a García-Page les seves crítiques etzibant: "Hom ha de saber quina és la samarreta del seu equip".

El líder socialista a Castella-la Manxa fa temps que manté relacions tenses amb els seus companys de Ferraz. Alguns responen amb més contundència, com Montero, i altres amb menys. Per exemple, abans de les eleccions gallegues, Sánchez va afirmar que la seva relació amb Page era bona. A més, el president espanyol va afegir que el té en "bona consideració" com "un bon polític i un bon actiu del PSOE", ja que és l'únic socialista que governa amb majoria absoluta després de les últimes eleccions autonòmiques. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!