L'expresident del Congrés i exministre de Defensa, José Bono, ha expressat aquest dimecres la seva confiança en el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, encara que ha posat en dubte la reforma del delicte de sedició. "A mi, tot el que beneficia als secessionistes no m'agrada", ha dit, contundent. Bono ha acudit aquest dimecres fins a la ciutat d'Orense per a impartir una conferència oberta a tota la ciutadania sobre religió i socialisme i, prèviament, a preguntes dels mitjans, ha assenyalat que el que pensa respecte a la reforma del delicte de sedició no és cap secret, "ho sap tota Espanya".

"No faré amb les meves declaracions mal al meu partit, tinc confiança en què el president del govern administri bé aquest assumpte", ha afirmat Bono, subratllant que es tracta de "conciliar aspectes que són complexos i difícils". Així, ha dit que "encara que destacaria moltes coses", es queda que "quan Pedro Sánchez va arribar a la presidència del Govern, a Catalunya hi havia un percentatge fins i tot superior al 50% de catalans que eren secessionistes, favorables a l'independentisme" i avui "està per sota del 40%, segons les seves pròpies enquestes, és una cosa que em produeix alegria".

"Qui ha gestionat això, a vegades coincidint més i a vegades coincidint menys, ha estat el president del govern, no ho puc ocultar, encara que a mi tot el que beneficia als secessionistes no m'agrada", ha sostingut. A més, preguntat pel delicte de malversació, ha deixat clar que "aquells que van ficar mà és normal que siguin castigats, no pot interpretar-se que per molt que es modifiqui el delicte vagin a quedar impunes". En aquesta línia, ha matisat que "no és el mateix ficar la mà en la caixa per a portar-ho a la teva butxaca, que ficar la mà en la caixa i administrar malament", però encara així ha assegurat que "seria especialment delicat". "A mi no m'agrada que ningú sofreixi, no m'alegra el sofriment, però tampoc m'alegra que els delictes quedin impunes", ha conclòs.

La derogació del delicte de sedició i la reforma del delicte de desordres públics ha alçat les veus més crítiques, tant amb l'executiu espanyol com amb el govern català i la delegació d'Esquerra a Madrid. Els partits més conservadors de l'estat, com el PP, i els ultradretans, com Vox, no han trigat massa a posar el crit al cel amb aquesta reforma del codi penal. Per altra banda, a Catalunya algunes parts de l'independentisme també s'han posicionat en contra d'aquesta reforma. El principal argument en contra de la reforma del codi penal dins el moviment independentista es basa en el fet que el nou delicte de desordres públics es podria aplicar per reprimir amb encara més força manifestacions i protestes.