El president de la Cambra de Comerç d'Espanya, Josep Lluís Bonet, ha demanat avui un govern "estable" a Espanya que impulsi "pactes" de "consens" que permetin recuperar l'impuls econòmic al país.

"Primer, que existeixi (un govern) amb caràcter estable; segon, que tingui les negociacions que la majoria relativa li obligarà a tenir, i que es realitzin pactes d'Estat amb consensos pel bé del país", ha declarat Bonet a la premsa en l'Eurocambra, on ha participat en una reunió d'empreses de tota la Unió Europea (UE), entre elles més de 70 espanyoles.

El també president de Freixenet ha indicat que, "si existeix una investidura i comença a haver-hi un govern estable, que és el que necessitem, tornarem a recuperar impuls en la inèrcia que ja portem bona per a Espanya de l'activitat econòmica".

Segons la seva opinió, "és evident que el 2016 serà un molt bon any, on efectivament arribarem entorn del 3 % de creixement del PIB, i d'una altra banda hi ha un descens del 20 % de la taxa de desocupació".

Sobre l'índex d'atur a Espanya, ha comentat: "És el nostre gran problema, cal fer que la gent pugui treballar i desenvolupar-se en la vida amb normalitat".

Espanya

Bonet ha indicat que el fet que hi hagi hagut un govern en funcions a Espanya al llarg de l'últim any no ha tingut un impacte en el món empresarial perquè "es va aprovar el pressupost del 2016 al seu moment, i els factors que impulsen l'activitat econòmica a Espanya eren potents, el vent de cua que s'ha dit que existia, ha existit".

Com a exemple, ha citat un turisme "rècord" o l'activitat exportadora de les empreses espanyoles, que ha anat "in crescendo".

Sobre els ajustos que Espanya ha de fer per complir amb els seus objectius de dèficit, ha considerat que "caldrà ser rigorosos però sense perjudici del benestar dels espanyols".

Brèxit

Bonet també s'ha referit a la decisió del Regne Unit d'abandonar la UE: "L'anglès és important però hi ha d'altres idiomes, com l'espanyol, també molt importants", ha dit.

"Europa seguirà a pesar del Brèxit", ha dit, encara que ha instat a "estar atents a com es van desenvolupant les negociacions, perquè això és una negociació de sortida molt complexa, no s'ha produït mai".

En tot cas, Bonet ha cridat a "ser optimistes, perquè al final la UE seguirà progressant".

"No crec que calgui anar a cap tipus de qüestió traumàtica, sinó fer els canvis necessaris perquè la vida pugui seguir sent normal en tots els ordres", ha demanat, encara que no ha donat xifres sobre l'impacte del Brèxit en el teixit empresarial.

Bonet ha participat avui en l'anomenat "Parlament Europeu d'Empreses", una iniciativa que des del 2008 convida cada dos anys empresaris europeus a ocupar els escons dels eurodiputats, més de 800 en aquesta ocasió.