“Hi va haver un malentès”. Ha sigut la resposta de Félix Bolaños, ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, en ser preguntat pel tuit que va publicar ahir la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, afirmant que el Reial Decret-llei 6/2023 “posaria en risc” l’amnistia. Bolaños ha volgut tancar la polèmica proclamant que, “realment, no hi ha hagut cap canvi” en la regulació de les qüestions prejudicials, sinó que s’ha incorporat al dret espanyol “jurisprudència absolutament pacífica” del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i del Tribunal Suprem.

La periodista Elisa Beni va assenyalar ahir a ElNacional.cat que el nou article 43 bis de la Llei d’Enjudiciament Civil, inclòs el Reial Decret-llei 6/2023, “consagra deixar en suspens l’aplicació de l’amnistia” quan es presenti una qüestió prejudicial al TJUE i preveu també que “qualsevol altre jutjat o tribunal amb assumptes referits al procés” pugui fer-ho. Aquesta reforma és la que va alertar Junts per Catalunya, que va anunciar que votaria en contra de la convalidació del reial decret llei.

 

Tanmateix, el ministre Félix Bolaños ha relatat que aquesta previsió sobre les qüestions prejudicials ja està inclosa a l’Estatut del TJUE i forma part “de les recomanacions que el TJUE fa a tots els òrgans jurisdiccionals” i ha argumentat que aquesta modificació era “un compromís d’Espanya amb la Comissió Europea perquè es puguin desemborsar els 10.000 milions d’euros” del Pla de Recuperació que estan compromesos. “Totes les qüestions estan exactament igual que abans que entrés en vigor el reial decret llei”, ha conclòs Bolaños.

La renovació del CGPJ i la reforma de l’article 49 de la Constitució continuen sobre la taula

D’altra banda, Félix Bolaños no ha aclarit en quin punt estan els contactes amb Esteban González Pons, vicesecretari institucional del PP, per la renovació del Consell General del Poder Judicial. Ha lamentat que el bloqueig dels populars està “creant un estropellament a la justícia” que està costant diners i està afectant la ciutadania, però ha celebrat que Feijóo “reconegués que som davant d’una situació insuportable que cal abordar”. Ha mostrat la predisposició del PSOE i del govern espanyol a “asseure’s com més aviat millor” i ha insistit que no tenen cap problema que la Comissió Europea participi en les converses com a “verificador internacional”.

El ministre també ha confirmat que està mantenint converses amb la secretària general del PP, Cuca Gamarra, per rubricar la presentació de la reforma de l’article 49 de la Constitució per eliminar el terme “disminuïts” de la Carta Magna. S’ha mostrat confiat que populars i socialistes puguin registrar “de manera immediata, avui o demà” la proposició de llei al Congrés dels Diputats i ha reivindicat que es tracta de l’acord que les dues formacions van assolir fa mesos amb el text que van acordar en aquell moment.

En relació amb les mesures anticrisi aprovades ahir pel Consell de Ministres, Bolaños ha demanat al PP que “passi del «no» a tot al «sí» a alguna cosa” i li ha etzibat que la seva negativa a donar suport a la convalidació del reial decret llei és “incomprensible”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!