Catalunya com un actiu electoral. Així s'ha referit el ministre de Presidència, Félix Bolaños, davant els crítics dintre de les files dels socialistes que han carregat amb contundència contra l'executiu de Pedro Sánchez per les seves polítiques envers l'independentisme. En les darreres setmanes han estat diversos els barons del PSOE que han mostrat públicament més desafecció amb l'estratègia del govern central. El president de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page, ha estat, sens dubte, el més dur, i amb la reforma de la sedició i la malversació entremig, el manxec ha acusat Sánchez de "pactar amb delinqüents la seva pròpia condemna", i s'ha mostrat dolgut "com a espanyol i com a militant". No ha estat l'únic, perquè el president de l'Aragó, Javier Lambán; el secretari general socialista a Castella i Lleó, Luis Tudanca; i el líder a Madrid, Juan Lobato, també s'han sumat amb ganes de deixar per terra l'acord per reformar el Codi Penal pactat amb Unidas Podemos i ERC.

Ara bé, segons Bolaños aquesta decisió no perjudicarà el partit, sinó que tot el contrari: permetrà als socialistes arribar amb més força a les eleccions que s'esperen al llarg d'aquest 2023, entre municipals, autonòmiques i generals. El ministre ha defensat que el govern espanyol ha posat les bases de convivència a Catalunya, la qual cosa serà un "actiu electoral" que beneficiarà tots els líders del PSOE que es presentin als comicis arreu de l'Estat. "Aquest és un actiu que tots els companys que es presentin a qualsevol lloc del territori espanyol podran utilitzar a les seves campanyes electorals", ha dit. Així, ha defensat que a l'Espanya del 2023 s'està complint la Constitució i la llei, i els enfrontaments polítics "se solucionen amb diàleg i amb entesa", a diferència del 2017, quan assegura que l'independentisme era la principal amenaça pels espanyols.

La situació actual és la contrària. "Hem aconseguit que ara, a Catalunya, no existeixi un problema d'independentisme", ha al·legat l'home de confiança de Pedro Sánchez. Per a argumentar-ho, ha tret a passejar les respostes que donen els catalans i els espanyols a les enquestes: segons ell, aquesta qüestió ocupa ara la posició 45 en la llista de preocupacions, mentre que abans es trobava entre les tres primeres. El motiu d'aquest canvi de mentalitat de la ciutadania es troba, diu Bolaños, en la feina feta pel PSOE, que ha assolit seure les bases per una convivència normalitzada amb polítiques "valentes i audaces". És així com s'ha aconseguit posar fi a la tensió "insuportable" que existia a Catalunya.