Matí de reaccions després de la celebració, aquest dimecres a la tarda, de la reunió de la taula de diàleg. Un dels més matiners ha estat el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, que ha fet una crida a Junts per Catalunya a sumar-se a la taula. "M'agradaria que se sumessin al diàleg i que tots tinguessin clar que és l'única solució".

El ministre que encapçalava la delegació del govern espanyol a la taula ha donat per fet en declaracions a El Món a RAC1 que els treballs de la taula aniran per llarg, en afirmar que hauran de continuar més enllà d’aquesta legislatura. En aquest punt ha destacat la necessitat que totes les forces polítiques se sumin a la taula de diàleg després que Junts decidís quedar-se fora perquè no van ser acceptats els membres de la seva delegació. “Tant de bo se sumi tothom”, ha afirmat. "Que els que avui no hi confien, vegin que és l'única manera", ha insistit.

Reunión Mesa de Diálogo Pedro Sánchez Pere Aragonès / Sergi Alcàzar

Pedro Sánchez i Pere Aragonès al Palau de la Generalitat /  Sergi Alcàzar

Desacords: amnistia i referèndum

Bolaños no ha sortit del guió i ha repetit fil per randa el missatge llançat per Pedro Sánchez des del Palau de la Generalitat. "Reprendre el diàleg ja és en si mateix un acord", ha destacat Bolaños, que ha ratificat que la taula ha de treballar sense pressa, sense pausa i sense terminis.

Bolaños ha certificat, com ho va fer Sánchez només acabar la reunió amb el president Pere Aragonès, que no hi ha cap possibilitat d’acord quant a la demanda d’amnistia i l’autodeterminació del Govern, qüestions plantejades per la part catalana. “És clar que en tot no arribarem a un acord”, ha assegurat Bolaños, que ha reiterat que qualsevol acord ha d'estar dins la llei i la Constitució.

L'agenda del retrobament

Així, ha posat l'èmfasi a trobar solucions a aquelles qüestions que al parer del govern espanyol han estat la causa del conflicte entre Catalunya i Espanya, l’anomenada agenda del retrobament, que recull 44 propostes plantejades en el seu moment pels presidents Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra. Una agenda que no recull la demanda del referèndum ni de l’amnistia.

Quant a la metodologia amb què treballarà la taula de diàleg, el ministre ha explicat que s’haurà de treballar “molt i amb discreció. S’han de combinar els treballs discrets i les reunions públiques”, ha afirmat Bolaños, que ha garantit que els acords seran públics.

Imatge principal, Fèlix Bolaños, ministre de la Presidència del govern espanyol /  Efe