Atacs interns i externs. El govern espanyol no només està sent aquests dies l’objectiu de les crítiques provinents de l’oposició, sinó també del mateix PSOE. I tot es deu a la modificació del Codi Penal. La derogació del delicte de sedició, així com la reforma del de malversació han iniciat una revolta interna dins les files socialistes, fins al punt que barons com García-Page o Lambán ja han disparat contra l’executiu presidit per Pedro Sánchez. Aquest dimecres, en aquest context i en resposta a preguntes de l’oposició, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha afirmat que la Moncloa ha aconseguit “normalitzar amb decisions valentes” la situació política a Catalunya. “Ja no és un problema”, ha dit.

Les declaracions de Bolaños s’han produït el mateix matí en el qual el president d’Aragó, Javier Lambán, s’ha sumat a les crítiques del de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page i ha agitat la revolta del PSOE contra Sánchez. De fet, Lambán ha demanat aquest dimecres que s’agreugin més les penes en casos com els de l’1-O. “Malversar fons públics per finançar un delicte tan gravíssim com el d'independentistes catalans hauria de tenir una consideració agreujada”, ha manifestat, a més d’opinar que “fets gravíssims contra la Constitució” haurien de rebre “un tractament penal agreujat”.

Bolaños, l’endemà que Page carregués durament contra Sánchez per pactar amb independentistes “delinqüents”, ha assegurat que els gestos que fa el govern espanyol són per a “solucionar el problema a Catalunya”. "Aquest era el problema més greu que tenien els espanyols el 2017 i avui està al lloc 45 dels problemes que tenen els espanyols" al CIS, ha tornat a dir el ministre de la Presidència com a argument per defensar el full de ruta del seu executiu.

El ministre ha fet aquestes declaracions en resposta a una pregunta de la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha acusat el govern espanyol de "canviar amb estratagemes infames el Codi Penal per beneficiar quatre condemnats delinqüents pel cop del 2017". "A partir d'ara els espanyols no pagarem impostos per a la sanitat i l'educació, sinó per la seva sedició i malversació", ha dit, a més d’afirmar que "l'odi a Espanya serà eximent per delinquir" i "robar serà més fàcil si s'és soci de Pedro Sánchez".

 

El PP pressiona a través del Constitucional

Les pressions externes al govern espanyol també arriben de la mà del PP, i des d’aquest dimecres a través del Tribunal Constitucional. Els populars hi han presentat un recurs d’empara per posar fre a les esmenes introduïdes en la proposició de llei que deroga el delicte de sedició per tal de canviar la llei orgànica del Poder Judicial i la llei del Tribunal Constitucional. Segons els populars, es tracta d’una maniobra del PSOE i Podemos que fa un ús fraudulent dels tràmits parlamentaris, ja que consideren que no hi ha cap relació entre una proposició de llei que pretén derogar un delicte com el de sedició amb la voluntat de canviar les normes per renovar el Consell General del Poder Judicial i el mateix Tribunal Constitucional.