La tensió entre el PSOE i el PP segueix creixent al voltant del decret d'estalvi energètic. El ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Fèlix Bolaños, ha denunciat la postura dels populars respecte a la iniciativa del govern espanyol davant de la crisi energètica. Bolaños sosté que el decret és una mesura recolzada pels socis europeus dels populars i ha instat a Alberto Núñez Feijóo, líder del PP, a triar entre "estar de la mà d'Europa" o haver de "preguntar a la que mana al Partit Popular" en referència a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

"El senyor Feijóo ara ha d'escollir entre estar amb Europa, amb els governs europeus de diferents colors que donen suport a plans d'estalvi energètic o estar en una oposició obstruccionista del no a tot, destructiva, insolidària i irresponsable", ha manifestat Bolaños, que ha retret al president del PP que, després de reclamar un pla d'estalvi energètic, es veiés "desautoritzat" després "per la que mana al Partit Popular", segons recull Europa Press.

El ministre també ha retret les reticències d'altres governs liderats pels populars al decret. Ha considerat que és una postura "trista", en especial accions com la que planeja la Comunitat de Madrid: elevar recursos davant el Tribunal Constitucional. "Treball tenen els advocats de la Comunitat de Madrid per posar dempeus tota la col·lecció de mentides que s'han dit i convertir-ho en un escrit que no faci envermellir la presidenta", ha sentenciat. 

Crida a la unitat

Bolaños ha deixat molt poc marge a les crítiques del decret d'estalvi energètic del govern espanyol. En canvi, s'ha centrat a demanar  "unitat", "responsabilitat" i "solidaritat" de les forces polítiques del país davant de l'"agressió de Putin a Ucraïna" i a les "amenaces energètiques" al país i a la resta d'Europa a través d'un pla "raonable" i "necessari". "Europa està responent unida i els europeus mereixen aquesta resposta, Espanya també ha de respondre unida", ha reclamat representant del Govern, que ha reclamat així "responsabilitat", "rigor", "nivell" i que els dirigents polítics "es llegeixin els decrets abans d'opinar sobre ells".

Sobre el decret i la seva aplicació encara hi ha incògnites. Per exemple, respecte al termini per adoptar-lo i les sancions que poden haver-hi si no es fa. En aquesta línia aquest dimarts, La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha descartat que hi hagi sancions "immediates" a qui incompleixi el pla d'estalvi energètic. La mateixa Ribera ha admès que és possible que encara hi hagi dubtes sobre la seva aplicació, per això ha afirmat que "es donarà marge".