Poques hores abans que entri en vigor el decret aprovat la passada setmana pel govern espanyol amb mesures d'estalvi energètic per reduir el consum de gas, la ministra i vicepresidenta del govern espanyol Teresa Ribera, ha descartat sancions "immediates" a qui incompleixi el pla. Una de les principals peticions de la reunió que va mantenir el ministeri amb els responsables de les autonomies era que l'entrada en vigor de les mesures s'endarrerís per donar temps als diferents sectors d'adaptar-s'hi, però Ribera ja va aclarir que la trobada era per resoldre dubtes i informar, no per fer modificacions al decret o fins i tot retirar-lo, com exigia el Partit Popular liderat per Isabel Díaz Ayuso.  

En una entrevista a la Cadena SER ha admès que els petits comerços poden tenir dubtes sobre com els afecta el nou decret i ha dit que cal "donar un marge". En aquesta línia, ha insistit que l'objectiu no és sancionar, sinó "afavorir el compliment", tal com ja va remarcar ahir després de la reunió amb les autonomies. Alhora, però, ha volgut deixar clar que des d'aquest mateix dimecres ja hi haurà mesures actives –com l'apagada de llums dels aparadors o la limitació de la temperatura- i ha avisat que si detecten que a alguna comunitat autònoma hi ha un incompliment generalitzat s'hi posaran en contacte "immediatament". 

Ayuso i la seva preocupació pel comerç 

Sobre aquesta qüestió Ribera ha dit que seria "una irresponsabilitat gran" que algun territori decidís desobeir el decret, com ja ha insinuat que farà la Comunitat de Madrid. La ministra ha dit que espera "responsabilitat" de totes les comunitats perquè "és important aplicar el decret". Just després de la reunió, i parlant en representació del PP madrileny, la consellera de Medi Ambient, Habitatge i Agricultura del govern autonòmic, Paloma Martín, ja va avançar que presentaran un recurs d'inconstitucionalitat al reial decret del pla energètic, ja que considera que s'està "posant en qüestió les competències pròpies" del seu territori, especialment les que es lliguen al comerç. 

Aquesta és la gran obsessió d'Ayuso, ja que considera que el fet d'apagar la llum dels comerços a partir de les 22 hores pot ser perjudicial per ells i els farà baixar la xifra de vendes. "Demà a la nit, els únics aparadors d'Europa que estran apagats seran els d'Espanya. El decret va contra el comerç, el turisme i la sensació de seguretat. Una imposició sense diàleg que no medeix el seu impacte econòmic i envaeix competències. El recorrerem davant el TC".