Era una de les noves tradicions per l'11 de Setembre més arrelades i que més interès generava: la popular estàtua del Manneken Pis, a Brussel·les, s'acostuma a vestir de pastor català cada any per la Diada. Aquesta és una iniciativa del Casal Català a la capital belga, que tenia previst mantenir la tradició també aquest 2022 i de fet, ja havia fet una crida a les xarxes per trobar-se al seu voltant aquest diumenge a les 13 h. Fins i tot, la delegació del Govern de la Generalitat a la Unió Europea havia compartit la convocatòria del Casal Català de Brussel·les, amb un vídeo de la consellera Victòria Alsina.

🔴 Diada 2022, DIRECTE | Actes arreu de Catalunya aquest 11 de Setembre

Enguany, però, no ha estat possible repetir la ja tradició de la Diada, ja que aquesta petita estàtua situada al carrer de l'Etuve, molt a prop de la Grand Place, que resulta ser un dels monuments més representatius de Bèlgica i dels més fotografiats a la seva capital ha estat objecte d'un acte vandàlic. Aquest 11 de Setembre del 2022 ha aparegut tot pintat de groc, fet que ha impedit que aquesta tradició s'hagi pogut repetir, un any més.

Atac vandàlic de nit contra el Mannken Pis 

Són moltes les persones a les xarxes que han lamentat el vandalisme vers aquesta escultura, més enllà dels catalans que el volien veure vestit de nou de pastoret. Molts turistes que avui se l'haurien trobat un vestit tradicional català han topat amb l'estàtua vandalitzada i perdent tot el seu encant. Per això, han compartit imatges del nen a les xarxes socials. Segons el corresponsal de TV3 a Brussel·les, Joan Reventós, algú ha pintat l'estàtua durant la nit del 10 al 11 de setembre i s'ha obert una investigació per esclarir els fets, que impedeix que s'hagi pogut disfressar el Manneken Pis de pastoret. 

La selfie de Feijóo amb l'estàtua 

Al nen més famós de Bèlgica no només se'l vesteix per l'ocasió de la Diada, sinó, que, quan se celebren dates assenyalades, sempre hi ha qui aprofita per disfressar-lo segons les circumstàncies. Sense anar més lluny, quan Alberto Núñez Feijóo, ara president del PP i llavors president de la Xunta de Galícia, va visitar la ciutat el novembre del 2021, va compartir una selfie amb el nen vestit de peregrí del Camí de Santiago. "No és la primera vegada que es vesteix de peregrí, així que podem donar per fet que al Manneken Pis li agrada el Camí i per descomptat que li agrada Galícia", va escriure en gallec Feijóo, que encara estava concentrat en mantenir les majories absolutes del seu territori i no en prendre-li la presidència del govern espanyol a Pedro Sánchez, tal com donen per fet totes les enquestes. 

Piulada Alberto Núñez Feijóo
Piulada d'Alberto Núñez Feijóo