El BNG debatrà entre els seus militants la possibilitat de concórrer a les eleccions europees dins una coalició sobiranista "de les tres nacions sense estat: Galícia, Euskadi i Catalunya". La formació sotmetrà al criteri de les bases la proposta, que es tractaria d'un acord de caràcter instrumental. D'aquesta manera, cadascun dels partits faria la seva pròpia campanya, amb el seu programa específic i amb candidats propis "en funció exclusiva" dels interessos de cada territori.

Segons els nacionalistes gallecs, la coalició proposada vetlla per les polítiques que fonamenten la candidatura del BNG: "La defensa de Galícia com a nació, del dret del poble gallec a decidir lliurement el seu futur i de la seva sobirania política. Defensa dels interessos del país, de la seva capacitat productiva, de generació de riquesa i ocupació digna a la terra".

Amb aquest acord, es pretén combatre "el model ultraliberal" de la Unió Europea i defensar els principis democràtics, de la sobirania i independència dels pobles, de la pau, dels drets humans i drets fonamentals, de la igualtat, de la justícia i de la cooperació entre els pobles en peu d'igualtat.

En un comunicat, la formació assegura que "fa mesos" que manté una interlocució continuada amb organitzacions sobiranistes amb la finalitat de promoure una actuació conjunta de cara a les pròximes eleccions europees. Pel BNG, aquesta aliança és una "aposta estratègica" per al nacionalisme gallec "des de fa gairebé un segle, que va molt més enllà de la conjuntura electoral".

La proposta coincideix amb la feta aquest diumenge pel coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, al diari Gara, on diu que bascos, catalans i gallecs han d'anar "junts, coordinats i sincronitzats davant un Estat que creu que no és la seducció sinó la força allò que el mantindrà unit". El dirigent abertzale planteja una aliança d'aquestes característiques que podria implicar candidatures úniques "en el marc europeu o en l'espanyol".