Des de mediadors internacionals fins a partits polítics com Sortu han denunciat avui un intent del govern espanyol de bloquejar el procés de pau a Euskadi, després que avui s'hagi detingut el seu màxim dirigent de la banda, Mikel Irastorza.

Segons ha assegurat el mediador uruguaià-israelià Alberto Spektorowski, un dels integrants del Grup Internacional de Contacte (GIC), el govern espanyol ha volgut donar un "missatge molt clar" amb aquesta detenció. "Volen dir a ETA: 'nosaltres no només no negociem, sinó que us volem destruir'", ha assegurat Spektorowski a El Público.

Segons explica, entre els mediadors internacionals hi ha sorpresa i preocupació per com el govern espanyol afronta el procés de pau a Euskadi i alerten d'un possible bloqueig del desarmament d'ETA. Spektorowski veu la detenció d'avui com una acció "normal en el marc de la guerra". "El govern espanyol vol purament una rendició, ja que qualsevol comanda dels bascos al voltant de la pau ho veu com un retrocés", ha defensat. 

"Targeta de presentació del nou govern"

La detenció d'avui és la primera detenció d'un membre d'ETA després del canvi de cartera ministerial. Justament aquest divendres el Ministeri de l'Interior va canviar de titular, amb el traspàs de cartera de Jorge Fernández Díaz a Juan Ignacio Zuido. La detenció d'avui és una declaració d'intencions sobre la posició del govern espanyol respecte al desmantellament de la banda terrorista, que passa més per combatre-la que per dialogar-hi.

Per això, des de Sortu han denunciat que "aquesta és la targeta de presentació del nou govern de Rajoy" i han definit l'operació policial com "l'enèsima operació dels enemics de pau". Sortu també ha denunciat que no hi ha cap altre "exemple al món, d'un govern que respon amb detencions i amb una actitud de boicot permanent davant una organització que fa cinc anys va abandonar la lluita armada". El partit abertzale veu electoralisme dels populars darrere la detenció per "guanyar el que van perdre a les urnes".

La situació de la banda

La detenció a Azcaine (França) de Mikel Irastorza, considerat el líder de la banda terrorista i el cap del seu aparell logístic militar, és la setena d'un responsable d'ETA des que el 20 d'octubre del 2011 l'organització anunciés el cessament de la seva activitat armada. Tot i això, hi ha hagut més de cent detencions des del 2011, de persones relacionades amb la banda. El partit abertzale veu electoralisme dels populars darrere la detenció per "guanyar el que van perdre a les urnes".

La situació actual de la banda terrorista es redueix ara a una vintena de membres i 355 presos, després de quedar derrotada del pols que va mantenir durant quatre dècades amb l'Estat. El passat 20 d'octubre es van complir cinc anys des que, asfixiada per les forces de seguretat, oficialitzés la seva renúncia a continuar la lluita armada. Deixa enrere, però, més de 800 víctimes mortals, milers de ferits i, segons la Fundació de Víctimes del Terrorisme, uns 314 assassinats sense autor conegut.