"Ara coneixerem fins a quin punt els separatistes catalans estan disposats a marxar". Així és com comença la crònica que aquest dimarts ha publicat Bloomberg sobre el procés català. Aquest mitjà nord-americà assegura que "després de cinc anys de manifestacions i campanya política", ara el moviment independentista vol aprovar la legislació que farà possible el referèndum independentista d'Espanya abans de la manifestació de l'11-S d'aquest any. Un moviment que posarà a prova el govern espanyol i suposarà un punt d'inflexió en l'acord del 1978, segons considera el diari. 

En l'article s'explica que en el ple del Parlament, que comença aquest dimecres, possiblement es votarà la llei del referèndum, encara que no s'ha admès a tràmit en la reunió de la mesa que s'ha fet aquest dimarts. Posat el lector en context, el periodista que firma la informació, Esteban Duarte, considera que "l'aprovació del marc legal per a la votació de l'1 d'octubre suposaria el repte més gran per a l'acord constitucional de 1978", que recorda que va posar fi a la dictadura franquista.

També recorda que el govern espanyol ha assegurat que té preparades mesures per aturar el referèndum de l'1-O, sigui quina sigui l'actuació dels líders catalans. En aquest punt, el diari assegura que el president espanyol, Mariano Rajoy, haurà "d'actuar amb la fermesa suficient per apaivagar la resta de ciutadans espanyols enfurismats per les maniobres dels catalans, però sense inflamar encara més la situació". 

Bloomberg recorda també que Rajoy, fins ara, s'ha basat principalment en els tribunals per bloquejar els plans independentistes. Per això, considera que l'aprovació de la llei del referèndum, o la de la desconnexió, "desencadenaria una resposta immediata de Madrid, amb el govern disposat a demanar al Tribunal Constitucional que revoqui, com a mínim, la legislació".