Un dels principals mitjans econòmics nord-americans, Bloomberg, compara en un contundent article aquest dimarts la qualitat de la justícia espanyola amb la dels països de l'Europa de l'Est com Bulgària o Croàcia. Ho reforcen a més amb dades de l'Eurobarometre sobre la percepció dels ciutadans espanyols sobre aquesta.

En aquest sentit, asseguren que "les llargues penes de presó a Espanya pels independentistes catalans són un recordatori important que la independència judicial no és només un problema a Europa de l'Est".

L'autor del text, el columnista Leonid Bershidsky, afirma haver estat a Barcelona l’octubre del 2017 i defensa que "era impossible ignorar el caràcter no violent de les accions dels independentistes". Diu que allò no va ser "un cop d'estat o una revolució", ja que quan es va aprovar la intervenció del Govern català "els líders independentistes no van oposar resistència". 

Recorda que "moltes democràcies ni tan sols tenen el delicte de sedició" i, a més, apunta que "la duresa dels tribunals espanyols podria estar motivada políticament". "La manera de tractar Catalunya és un dels principals problemes a totes les eleccions espanyoles i el país està a punt de celebrar les quartes en quatre anys", assenyala.

"No es pot esperar que la UE ajudi els independentistes catalans a obtenir la independència d'Espanya, que és realment una qüestió domèstica", accepta, però sí que defensa que Europa ha d'"assegurar-se que els estats membres respecten l’estat de dret". "Les sentències draconianes catalanes per delictes polítics no violents són un dolorós recordatori per a la Comissió Europea que no només hauria de mirar cap a l'Est quan es tracta de mantenir els valors europeus", critica.